Poliţiştii din Turceni sunt, de mai bine de o lună de zile, în vizorul superiorilor de la Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR), după primul furt de fier vechi, depistat că a fost sustras din incinta Complexului Energetic Turceni (CET). Luat în vizorul specialiştilor de la IGPR, este, în special, şeful postului de poliţie al oraşului Turceni, inspectorul principal Silviu Nicolae Popa, care este cercetat disciplinar pentru mai multe nereguli, care se vehiculează că s-ar fi desfăşurat pe raza localităţii. Toate sub „bagheta” bossu-lui poliţist.
Alături de Popa mai sunt cercetaţi, din aceleaşi motive, şi alţi subalterni ai acestuia, tot de la Poliţia Turceni. Flama care a declanşat această explozie ajunsă la IGPR, a apărut ca urmare a existenţei mai multor sesizări conform cărora, Popa şi acoliţii săi, ar permite desfăşurarea în zona Turceniului a mai multor activităţi cu caracter infracţional. Din acest motiv, în ultimele zile, patru reprezentanţi ai IGPR au luat la întrebări mai mulţi salariaţi ai Poliţiei Turceni, unele dintre cadre „ciripind” despre neregulile care ar fi fost permise de Popa. Ultimul transport de fier vechi, depistat luni noaptea, pe raza localităţii Turburea, a pus şi mai mult paie pe foc, mai ales că se bănuieşte o legătură între firma pentru care s-a executat transportul şi CET, dar şi că marfa ar proveni de la unitatea energetică.
Poliţistul şef Silviu Nicolae Popa de la Turceni are zilele numărate în fruntea postului pe care îl conduce, asta ca urmare a neregulilor numeroase care au fost depistate în cercetarea activităţii infracţionale de pe raza localităţii. Legăturile poliţistului Popa cu anumiţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi cu persoane sus puse de la vârful CET, şi unele semnale de alarmă venite din partea cetăţenilor, au fost câteva din cauzele care au erodat şi ele poziţia lui Popa. Ultimele furturi de fier vechi din incinta CET-ului, depistate ca urmare a unei sesizări ajunse chiar în judeţul Dolj, au pus reprezentanţii IGPR pe urmele lui Popa. Purtătorul de cuvânt ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Gorj, Daniel Tică, susţine că informaţiile legate de cercetarea disciplinară a lui Popa şi a subalternilor săi nu pot fi oferite de instituţia pe care o reprezintă, ci de IGPR.
Ţevi, 16 tone de fier şi încă 10
Şeful Postului de poliţie din Turceni nu este străin nici de ultimul transport de fier vechi, depistat luni noaptea pe raza localităţii Turburea. De altfel, se vehiculează că transportul de fier vechi ar proveni tot din incinta CE Turceni, şi ar avea o legătură strânsă atât cu dosarul „ţevile” de la Turburea, cât şi cu ultimul dosar aflat încă în cercetare, privind furtul celor 16 tone de material feros şi cupru, depistate de către poliţişti, luna trecută. Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj susţine însă că, cercetările, în toate cele trei cazuri, nu s-au finalizat, motiv pentru care nu poate să confirme legătura de cauzalitate dintre cele trei dosare. Tică susţine doar că, momentan, şoferul maşinii depistate luni seara, angajat al unei firme din Craiova, nu a fost pus încă sub acuzare, cercetările fiind încă în plină desfăşurare. Tică, menţionează, în schimb, că există suspiciuni legate de factura de însoţire a mărfii, prezentată de şoferul ultimului transport de fier vechi, purtătorul de cuvânt, spunând, de asemenea, că „dacă se va constata că şoferul a comis o activitate infracţională se va alege cu dosar penal, iar marfa aflată în maşină ar putea fi confiscată”.
Fierul, în custodie la Turceni
Şoferul asupra căruia se fac verificări de IPJ Gorj, după ce a fost depistat în trafic în timp ce conducea o maşină cu peste 10 tone de fier vechi, este salariat al S.C. Adidrag SA Craiova. Se pare că firma în cauză ar avea legături contractuale cu CE Turceni. Firma a pătruns în unitatea energetică printr-o intermediere, făcută, se pare, de către administratora unei alte firme, care are legături mai vechi cu producătorul de electricitate. Patroana în cauză este cunoscută în CE Turceni, sub numele de Lacrima. Fierul din maşina depistată de către poliţişti la Turburea provenea de la CE Turceni şi reprezenta o cantitate de peste 10 tone de deşeuri feroase, obţinute în unitatea energetică prin tăiere. Maşina depistată de către poliţişti se afla ieri în custodie, în incinta unei firme din Turceni, poziţionată lângă podul Jiului, foarte aproape de poarta numărul 4 a CET. Societatea în cauză se numeşte FERTUD. Patronatul firmei din Craiova, unde lucra şoferul prins de către poliţişti, se află şi ea în vizorul IPJ Gorj. Pe parcursul anchetei vom reveni cu amănunte, chiar dacă reprezentanţii IPJ Gorj refuză să ofere informaţii din cele trei dosare aflate în anchetă.
Anamaria Stoica