Alocații europene pentru sute de copii gorjeni

5316

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj sunt o punte de legătură între drepturile sociale ale elevilor din România şi a celor din statele Uniunii Europene (UE) privind alocaţiile simple de care beneficiază elevii gorjeni care au părinţi ce lucrează legal în străinătate.

Conform Regulamentului European 883/2004, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca şi cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. De asemenea, dacă statul de reşedinţă al copiilor şi al unuia dintre părinţi este România, şi celălalt părinte are activitatea în alt stat membru UE, statul competent cu plata prestaţiilor este cel român şi va plăti în integralitate drepturile la alocaţia de stat a copiilor, în celălalt stat membru va acorda un complement diferenţial. În vreme ce, minorii din ţara noastră primesc alocaţii de stat în valoare de puțin peste 150 de lei lunar, cei din ţările europene primesc tot în fiecare lună, alocaţii de câteva ori mai mari.

Dosare numeroase din Italia, Germania și Spania
Potrivit conducerii AJPIS Gorj, de la începutul acestui an și până în prezent, au fost solicitate informaţii din statele UE, prin transmiterea formularului E411 şi prin completarea acestuia în partea B de către instituţia judeţeană. ,,S-au făcut completări în partea B a formularului E411 pentru un număr de 336 de familii, cele mai multe solicitări fiind din următoarele state: Germania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Cipru. Referitor la această situaţie este vorba despre acordarea de beneficii sociale acolo unde părinţii desfăşoară activităţi pe teritoriul UE”, a declarat directorul executiv al AJPIS Gorj, Natalia Moreanu.În cazul cetăţenilor români care desfăşoară activităţi profesionale într-un alt stat membru şi care nu au dreptul la beneficii pentru copil în acest stat membru, aceştia pot solicita acordarea alocaţiei de stat pentru copii în România. ,,Astfel, în cursul anului curent, instituţia noastră a solicitat informaţii prin completarea în partea A şi transmiterea către instituţiile competente din statele membre UE a unui număr de 117 formulare tip E411. Şi aici, dosarele cele mai multe au fost pentru țările: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania”, a mai spus directorul AJPIS Gorj.Dacă părinţii gorjeni plecaţi peste hotare îşi desfăşoară activitatea în două state diferite, iar copilul are reşedinţa în România, prezintă dovada că nu beneficiază de prestaţii pentru copil în statul de angajare pentru membrii lor în familie, respectiv formularul E411, completat în partea B sau orice altă dovadă din care să reiasă că nu sunt îndreptăţiţi la prestaţii conform legislaţiei acelui stat membru, atunci pot beneficia de alocaţia de stat pentru copii în România în baza prevederilor legale în vigoare. Pentru a demara procedura de obţinere a alocaţiei europene, părinţii gorjeni care desfăşoară activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE trebuie să completeze un formular European de tip E sau F pus la dispoziţie de instituţia competentă cu plata prestaţiilor familiale din statul UE de activitate, în urma cererii de prestaţii a lucrătorului migrant.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here