Echipa de handbal Energia Târgu Jiu s-a salvat in extremis, la baraj, iar conducerea clubului caută, în vacanță, cauzele prestației slabe din sezonul trecut. Liviu Andrieș ar putea, totuși, continua pe banca tehnică a gorjenilor, în ciuda prestației mediocre a echipei.
Indiferent, însă, cine va fi antrenor, obiectivul echipei pentru sezonul viitor al Ligii Naționale de handbal masculin va fi accederea în play-off.
Energia Târgu Jiu a fost la un pas de o retrogradare rușinoasă, într-un sezon când obiectivul anunțat era podiumul Ligii Naționale.
Echipa de handbal se menține în primul eșalon după ce a învins la baraj divizionarele A CSM Focșani și CSM Satu Mare.
Dacă președintele Andrei Maioreanu a plătit cu funcția startul fals de campionat, în schimb, cel responsabil cu rezultatele, antrenorul Liviu Andrieș a primit, până la capăt, încrederea conducătorilor.
Energia a încheiat sezonul cu doar şase victorii în 24 de jocuri și cu al doilea cel mai slab atac din Liga Națională, 587 de goluri. Doar retrogradata CSU Suceava a marcat mai puțin decât echipa lui Andrieș, 583 de goluri.
Deloc atractivă, echipa de handbal a fost abandonată și de public, ajungându-se să se joace cu câteva zeci de spectatori în sală pe final de campionat.
„La lotul, analizat pe hârtie, pe care l-am avut eu spun că echipa trebuia să termine în primele 8 locuri. Rezultatele au îndepărtat fanii de Sală. Performanța și spectacolul au lipsit, la handbal a fost puțin spectacol și multă suferință. La baschet s-a jucat și cu casa închisă, a fost și spectacol, au fost și rezultate”, a concluzionat președintele clubului Energia, Alin Bădescu.
„Meci de meci, prestații slabe”
În vară, echipa de handbal a investit foarte mulți bani în transferuri, aducând la Târgu-Jiu numai jucători străini cu CV-uri impresionante.
Sifre Flores a venit din Liga Asobal, Mota și Rodrigues jucaseră la campioana Portugaliei, FC Porto, Kekezovic a ajuns la Târgu-Jiu de la câștigătoarea Cupei EHF, Pick Szeged, iar pivotul Tadas Stankevicius era titularul naționalei Lituaniei.
Toți aceștia au fost aduși de președintele Maioreanu fără a se fi consultat cu antrenorul Liviu Andrieș, iar tehnicianul nu a reușit să-i integreze pe aceștia în echipă.
Președintele clubului, Alin Bădescu, lasă să se înțeleagă că și pregătirea fizică a fost deficitară, deși echipa de handbal a beneficiat de un preparator fizic, Ion Avramescu.
„Echipa a suferit mult pe finalurile de joc. Dacă se încheiau meciurile în minutul 50 am fi terminat sezonul pe locul 4-5. Meci de meci am avut prestații slabe, am trăit aproape toate meciurile cu sufletul la gură.
Parcă nici lotul nu a fost unit, nu a fost o atmosferă prea bună. Știți cum este, victoriile aduc victorii, iar atunci când nu reușești să câștigi încep să te apese rezultatele, începi să nu mai ai încredere. Am fost ca o căprioară rănită la care s-au repezit toți lupii s-o muște”, a spus președintele Alin Bădescu.
Situația lui Andrieș, neclară
Principalul responsabil pentru prestația jalnică a echipei, Liviu Andrieș ar putea fi îndepărtat de pe banca Energiei. Finanțatorii vor hotărî însă, până la urmă, dacă lui Andrieș i se va oferi un alt angajament.
„Ne aflăm prea aproape de niște trăiri intense pentru că nu a fost deloc ușor măcar din punct de vedere psihic acest baraj. Sincer, nu am discutat situația antrenorului de la echipă, am zis să încheiem sezonul și apoi discutăm. El și-a dus la bun sfârșit contractul, vedem mai departe ce vom face. Am lăsat câteva zile să treacă, iar cât de curând va fi o discuție în cadrul clubului, a secției, în care vom analiza tot ce s-a făcut anul acesta. E greu acum să spun ce se va discuta, o să fie o decizie care se va lua și după ce se va discuta și cu finanțatorii. Acum nu avem nici un nume în vedere. Chiar nu era o prioritate. Ca să îți construiești viitorul este important să-și cunoști prezentul, iar noi până în week-end eram pe marginea prăpastiei. Există și posibilitatea ca Liviu Andrieș să continue. Este una din variante.
Decizia o vom lua după o analiză, un bilanț, unde vom vedea ce s-a greșit, care sunt factorii care au dus la acest sezon slab pe care l-am avut.
Nu am reproșuri să-i fac lui Liviu, el știe prea bine unde a greșit.
Nu am negociat cu nici un antrenor până acum”, susține Bădescu.
Deși nu se știe încă cine va conduce de pe bancă echipa în sezonul viitor, clubul negociază intens pentru alcătuirea lotului.
Președintele Benedict Geamănu a oficializat aducerea la Târgu Jiu a doi jucători de la Sighișoara, Bucătaru și Nistor, și se concentrează pe tratativele cu alți jucători din campionatul intern.
Țenghea (portar, ex-Steaua), Dediu (inter stânga-centru, ex-Potaissa Turda), Țuțu (inter stânga, ex-HC Vaslui), Nistor (extremă dreapta, ex-Steaua București), Mledenciu (extremă dreapta, ex Energia și CSM București), Păunică (centru-extremă stânga, ex-Știința Bacău), Chiruț (inter dreapta, ex-Dinamo), Șoldănescu (pivot, ex-Dunărea Călărași) și Iancu (pivot, ex-Știința Bacău) sunt pe lista de achiziții a gorjenilor care în sezonul următor vor evolua și în Cupa EHF grație faptului că au disputat finala Cupei României în compania campioanei, HC Minaur Baia Mare.
În plină restructurare a lotului, șefii Energiei au fixat și un obiectiv îndrăzneț pentru campionatul următor, calificarea în play-off. „La anul, echipa de handbal va avea ca obiectiv accederea în primele 8 locuri”, a declarat președintele clubului, Alin Bădescu.
Cristi Constantinescu