Prin Direcţia Publică de Protecţie Socială, Primăria municipiului Târgu-Jiu a împărţit ieri 50 de pachete cu alimente tradiţionale pentru Sărbătorile de iarnă şi brăduţi împodobiţi pentru tot atâtea familii cu condiţii materiale precare din municipiu.
Şi în acest an, Primăria Târgu-Jiu a continuat tradiţia, aceea de a oferi zeci de pachete cu alimente tradiţionale Sărbătorilor de iarnă şi brăduţi gata împodobiţi pentru familiile cu mulţi copii din municipiu, cu situaţii de sănătate şi financiare precare. Potrivit Laviniei Truşcă, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu, în acest an s-au acordat 50 de pachete alimentare şi brăduţi, valoarea fiecărui pachet fiind de 200 de lei.
Bucurie în ochii Alexandrei
Un caz ce a fost intens susţinut de viceprimarul Iulia Vână a fost cel al Alexandrei Ciobanu, elevă în clasa a III-a, care şi-a petrecut până acum copilăria ţintuită într-un scaun cu rotile. După ultima intervenţie chirurgicală, fetiţa poate sta în picioare şi chiar păşi, autorităţile făcând demersuri pentru ca familia să se poată muta într-un alt apartament.
Un brăduţ şi câteva plase cu alimente au ajuns ieri şi la familia Alexandrei, fetiţa fiind impresionată de cele primite şi nedorindu-şi de la Moş Crăciun decât sănătate. “Copilăria şi-a trăit-o în cărucior dar luptăm să facem tot ce trebuie ca s-o putem ridica din cărucior. A fost un an foarte greu, dar am luptat şi am depăşit. A fost operată de trei ori la picioare, mai urmează o altă operaţie pentru vara anului următor, dar suntem mulţumiţi de rezultatele ultimei intervenţii pentru că acum Alexandra poate merge, susţinută, dar merge pe picioarele ei. În prezent, ne este greu că nu am putut să facem un schimb de locuinţe să stăm undeva la parter, sau să vindem actualul apartament pentru a achiziţiona un altul. Ne luptăm zi de zi cu ea, soţul o urcă şi o coboară în spate de câteva ori pe zi deoarece stăm la etajul patru. Acum, înainte de Sărbători, pachetele de la Primărie sunt bine-venite deoarece stăm prost cu banii; încă mai avem datorii la bănci, la asociaţia de proprietari”, a spus mama Alexandrei.
Iulia Vînă, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, este cea care a fost alături de Alexandra în ultimii ani, devenind o bună prietenă a micuţei. “Alexandra a făcut anul acesta un progres extraordinar; dacă anul trecut nu se putea ridica din scaunul cu rotile, acum se ridică în picioare după intervenţia din această vară. A fost optimistă, matură şi ca un adult avea încredere în ceea ce va fi. Sigur că vor mai urma nişte intervenţii, dar îi vom fi alături. La nivelul Primăriei am ridicat acum câteva zile problema mutării, iar domnul primar Florin Cârciumaru a promis că cu siguranţă vom găsi o variantă prin care familia Alexandrei să se poată muta mai jos şi astfel fetiţa să iasă afară fără ca părinţii ei să facă un efort aproape supraomenesc”, a declarat Iulia Vînă.
Alături de cei năpăstuiţi
Cazul Alexandrei este doar unul din zecile de familii cu probleme, cu posibilităţi limitate, dar ai căror copiii sunt dornici de a învăţa şi a merge la şcoală, care au primit alimente şi brăduţi, în prag de Sărbători. “Nu avem posibilităţi materiale şi ne descurcăm foarte greu. Fetiţa este bolnavă de astm şi trebuie să îi cumpărăm medicamente; trăim dintr-o pensie de handicap de 200 de lei şi alocaţia. Fiica mea are un cheag de sânge la mână şi are astm de la o răceală. Ne bucurăm mult pentru aceste ajutoare din partea Primăriei şi pentru a pune ceva pe masa de Crăciun ar fi trebuit să ne împrumutăm”, a spus Elena Manuela Teszdrobitiu.
Camela Popescu este altă târgujiancă cu două fiice care şi-au pierdut auzul, iar al căror tratament implică cheltuieli lunare: “Alimentele primite din partea autorităţilor locale sunt un ajutor binevenit pentru că am două fetiţe cu probleme auditive şi tratamentul lunar este peste 250 de lei. Ne descurcăm greu, pentru că veniturile sunt mici dar nu avem ce face”.
Izabella Molnar