Ajutor de minimis pentru proprietarii de păduri din judeţ

736

Proprietarii de păduri din judeţul Gorj, care deţin terenuri forestiere cu suprafeţe mai mici sau egale cu 30 de hectare, vor beneficia de servicii de pază gratuite a terenurilor forestiere, măsură ce are scopul să contribuie la combaterea tăierilor ilegale. Fondurile în acest sens au fost alocate săptămâna trecută printr-o hotărâre emisă de Guvernul României.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice, dacă suprafaţa proprietăţii este mai mică sau egală cu 30 de hectare. Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat vor fi acordate pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de către ocoalele silvice, astfel încât proprietarii de păduri cu suprafeţe mai mici sau egale cu 30 de hectare să beneficieze de servicii în mod gratuit. Hotărârea de guvern este valabilă pentru perioada 2016-2020, valoarea totală ajutorului ce va fi acordat fiind estimată la 248,9 milioane de lei, iar numărul beneficiarilor la circa 2 milioane pentru întreaga perioadă, la nivel naţional. Pe întreg teritoriul ţării, suprafaţa totală cu proprietăţi mai mici sau egale de 30 ha este de aproximativ 580.000 de hectare.
La nivelul judeţului Gorj, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice, există suprafeţe întinse de păduri private, unele aflate sub administrare, altele fără nici un stăpân, suprafeţe ce ar putea fi păzite cu fonduri de la bugetul de stat. “Avem păduri private pe care noi le avem cu contracte şi, în consecinţă, le administrăm. Unele dintre ele sunt pe ocoale private sau chiar nu sunt administrate de nimeni. Noi, Direcţia Silvică Gorj, avem o suprafaţă de 55.530 de hectare fond forestier pentru care avem încheiate contracte de prestări servicii sau de administrare cu persoane fizice şi juridice. Aceste hectare sunt dispuse pe întreaga rază a judeţului, zonă de câmpie, de deal şi de munte, practic pe raza celor 11 ocoale silvice pe care le avem în subordine”, a declarat Ionuţ Păunescu, director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.