Agricultura pe înțelesul tuturor – Să ne protejăm ecologic grădina, casa

1331

7 – Materiale ecologice, homeopate

Continuăm să vă prezentăm noi mijloace ecologice de protecție a grădinii de legume sau a plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi, ori a viei.

Concentratul de usturoi – se prepară din 250 gr usturoi pisat, în 250 ml apă caldă, pus în borcan de culoare închisă bine astupat. Se lasă la macerat la întuneric timp de 10 zile. Pentru tratamente se pun 20 – 70 ml concentrat filtrat în 10 l apă și se mai adaugă 2 linguri săpun lichid și o cană de cenușă de lemn. Are efect foarte bun contra putregaiului, pătării fructelor, rapănului, manei, precum și contra insectelor defoliatoare.
Extractul de coji de citrice – nr. 1 – se obține prin macerarea la întuneric timp de 7 zile în 3 l apă a 1 kg coji de citrice uscate și măcinate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare, după filtrare se diluează 100 ml extract în 10 l apă.
Extractul de coji de citrice – nr. 2 – se realizează prin macerarea la întuneric în 3 l apă caldă timp de 3 zile a 100 gr coji de citrice uscate și măcinate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare se stropesc după filtrare.
Extractul de coji de citrice – nr. 3 – se prepară prin fierberea timp de 15 minute în 10 l apă urmată de macerare timp de 24 ore a 500 gr coji de citrice uscate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare se filtrează.

Redăm acum câteva metode de combatere ecologică a buruienilor, altele decât mijloacele mecanice.
Soluția de sare – realizată prin fierberea a unei părți sare de bucătărie grunjoasă în opt părți apă. După răcire se adaugă puțin detergent de vase și se stropesc numai buruienile având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.
Soluția de oțet – se obține din 0,5 l oțet în 10 l apă și stropire repetată a buruienilor cu grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură căci le distruge și pe acestea.
Soluție de oțet și sare – se prepară din o ceașcă de sare de bucătărie grunjoasă dizolvată în 4 l oțet. Pentru stropirea buruienilor se completează cu 6 l apă și se mai adaugă puțin săpun lichid, având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.
Boraxul – 300 gr dizolvate în 2,5 l apă. Pentru stropirea buruienilor se mai adaugă puțin săpun lichid având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.

Din înțelepciunea Asiei se naște roata istoriei. – Ion VELICAN

Prezentăm acum câteva capcane naturale pentru anumiți dăunători.
Capcana cu bere contra coropișnițelor – se realizează dintr-un PET, sticlă de plastic, de 2 litri căreia i se taie gâtul în zona conică și se introduce cu gâtul în jos, fără dop, ca o pâlnie, în corpul rezultat după tăiere. Eventual se capsează sau prinde cu ace pentru a nu cădea în interiorul vasului. Se pun 2 – 3 degete de bere în acest vas și se îngroapă în sol printre legume cu tăietura la nivelul solului. După 5 – 6 zile se completează berea din vas. Coropișnițele vor intra atrase de aroma de bere în vas și nu vor mai putea ieși murind aici.
Capcană cu feromoni – contra adulților viermelui Rhagoletis pomonella care atacă merele, perele, gutuile, nucile, cireșele, afinele etc. Se atârnă în pomi sfere de plastic de culoare roșie, de mărimea unui măr, care la exterior au fost unse cu un clei, poate fi Biostop – lipici pentru șoareci, și o fiolă cu feromoni procurată de la Unitatea Fitosanitară. Aceste sfere pot proveni din jucăriile copiilor, abandonate de aceștia. Adulții insectei, masculii, sunt atrași de feromoni și se lipesc pe sferă și mor.
Capcane dulci contra viespilor – în gâtul lung al unei sticle de plastic, PET, de 2 – 2,5 l, se taie un orificiu de 15 mm. În sticlă se pune o soluție preparată din 1 / 2 cană de zahăr + 1 cană de oțet alimentar + 4 căni de apă + coaja unei banane tocată mărunt. Sticla se atârnă în pomi. Viespile sunt atrase de soluția din interior și nu mai pot ieși murind aici.
Lapte proaspăt contra melcilor – se îngroapă în apropierea plantelor pahare sau cutiuțe cu lapte amestecat cu făină de grâu. Melcii de orice fel vor consuma produsul și vor muri.
Rumeguș, cenușă, nisip, ace de brad uscate, tărâțe, păr tuns, coji de ouă pisate etc contra melcilor – se presară aceste materiale pe traseul melcilor. Aceste materiale se lipesc pe piciorul melcilor și le provoacă moartea. Pentru distrugerea limaxilor de mare ajutor vă vor fi rațele care îi consumă cu mare plăcere.

Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate, ideal este să le tratați dimineața devreme.

Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă și să treceți la tratarea culturilor numai dacă nu au apărut semne de fitotoxicitate.
Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite și se adaugă 1 lingură de zahăr la 2 litri de soluție pentru aderența acesteia pe plantele tratate.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.