2 – Măsuri de ordin general.
Fiecare organism viu are în natură și prieteni și dușmani, situație care poate fi exploatată deștept în favoarea noastră. În articolul anterior pe această temă aminteam de utilitatea alierii cu păsările cerului care consumă majoritatea dăunătorilor culturilor agricole și nu numai. Pentru alungarea cârtițelor ale căror mușuroaie ni se par dăunătoare deși în realitate ele sunt doar inestetice, dar utile pentru afânarea și aerarea solului, este suficient să înfigem în sol, în zona unde acestea au apărut, crenguțe de soc. Cârtițele vor fi deranjate de mirosul substanțelor degajate de soc și vor părăsi zona. Decojiți în prealabil aceste crenguțe și înlăturați mugurii căci altfel infestăm terenul cu această plantă care se înmulțește ușor prin butași. Ramurile de soc împrăștiate prin poduri, pivnițe, magazii vor alunga și șoarecii. Se știe că fasolea și cerealele în depozit sunt atacate de gărgărițe și depreciate până la compromitere, iar pentru protecția acestora se folosesc diverse metode de gazare care sunt și costisitoare, dar și periculoase pentru om și animalele din gospodărie. Pentru protejarea cerealelor, mazării și fasolei din depozit folosiți frunze de nuc puse peste grăunțe și ardei iuți introduși în masa de boabe. Nu le vor ucide, dar le vor alunga și astfel salvăm recolta. Trebuie avut grijă să nu introducem în magazii grăunțele umede sau pe vreme ploioasă căci în această situație se creează condiții perfecte pentru proliferarea gărgărițelor și numai gazarea produselor le mai poate salva.
O situație total neplăcută o constituie abundența de miriapozi și viermi de toate modele în sol care pot chiar compromite total recoltele. Pentru alungarea miriapozilor și a viermilor din sol, chiar și a viermilor sârmă, introduceți în asolament o solă de fertilizanți verzi care să revină după 4, 6 sau 8 ani și cultivați pe ea secară pe care să o cosiți în faza de burduf și să o încorporați imediat în sol prin arătură. Faceți aceasta cel puțin de două ori pe an în sola respectivă și vă creșteți șansa de alungare a viermilor din sol. În grădina de legume o puteți asocia cu împrejmuirea fiecărei sole cu un strat de hrean și crăițe ( Tagetes ) și efectul poate fi garantat. Un alt mijloc de protecție fără costuri a legumelor îl constituie asocierea, intercalarea culturilor astfel că acestea se protejează reciproc unele pe altele mai ales contra dăunătorilor. Redăm în tabelul de mai jos un model de asociere cu precizarea că această asociere se practica la noi „din negura vremilor ”fără explicații științifice, dar cu efecte majore în protejarea recoltelor.
Astăzi se apreciază că la 4 rânduri de cartofi, vinete sau tomate este bine să fie un rând de busuioc, rozmarin sau cimbru. Dacă bordurăm solele și cu crăițe și hrean avem un spor de certitudine în protecția acestor culturi. De altfel busuiocul, cimbrul, lavanda, crăițele, hreanul, rozmarinul pot și trebuie să fie intercalate printre toate culturile legumicole. Le vor proteja și vor crea aspecte și atmosferă plăcute locului respectiv. Pentru dăunătorii din ghivecele de flori este foarte util pământul de diatomee amestecat în pământul pentru flori. Pământul de diatomee se poate procura din magazinele de specialitate din oraș. Muștele și țânțarii din locuințe pot fi lesne alungați, dacă la ferestre sau pe lângă ușile de la balcoane amplasăm ghivece cu mușcate, busuioc, rozmarin sau levănțică. Aceste plante alungă și moliile. Nu se știe cu precizie modul de acțiune al acestor plante, dar se apreciază că uleiurile eterice, volatile pe care acestea le emană tulbură și dereglează mecanismele de orientare, adevărate radaruri, ale insectelor ceea ce le face să părăsească urgent zona.
Vom continua…
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI