Agricultura pe înțelesul tuturor / Să erbicidăm corect porumbul

10171

Primăvara aceasta este extrem de umedă și variabilă din punct de vedere al temperaturilor. Unii fermieri au reușit să semene la timp cultura (probabil au avut propriile utilaje și au arat din toamnă terenul), dar majoritatea au procedat cât se poate de pompieristic și heirupist. Alții au trebuit să semene terenul de două ori căci primele semințe au putrezit în sol din cauza adâncimii de semănat prea mari, a vechimii seminței și a excesului de apă în terenul arat cu câteva zile înainte de semănat. Sper că poate acum au înțeles și acești fermieri că actuala agricultură, oricât de rudimentar ar fi făcută ea, nu mai seamănă deloc, dar absolut deloc, cu vechiul plugărit. Are imperativele ei pe care dacă nu le respecți îți rupi oasele fără vreun folos. Cum primăvara aceasta este foarte ploioasă și îngreuneză foarte mult întreținerea mecanică a culturilor curate de buruieni ne rămâne la îndemână doar aplicarea ierbicidelor. Aceste produse chimice de sinteză sunt bune și economice dacă sunt aplicate conform instrucțiunilor fabricantului, altfel ele pot lesne să strice culturile și deci și rezultatul economic. La data apariției acestui articol se mai pot face doar ierbicidări în vegetație, adică postemergente, cu produse ce se asimilează ușor prin frunze, intră în circuitul sevei elaborate și astfel pătrund în toată planta. Odată cu ierbicidarea putem aplica și dozele prescrise de fabricant de fertilizanți foliari sau câte 10 kg / ha de uree dizolvată în prealabil separat în apă și apoi introdusă în rezervorul instalației de ierbicidat. Niciun alt îngrășământ în afara celor menționate aici, uree sau fertilizanți foliari, nu poate fi administrat pe plante căci este fitotoxic. Redăm mai jos cele mai recomandate erbicide pentru porumb, cu precizarea că se vor administra în 200 – 400 l apă /ha, pe timp calm și cu temperaturi sub 25 grade C.
ADENGO 465 SC – în doză de 0,3 l / ha contra buruienilor cu frunza lată în faza de 2 – 3 frunze a porumbului.
ASTRAL 40 SC – contra gramineelor perene, mai ales a costreiului, și din sămânță, până în faza de 4 – 6 frunze a porumbului.
BASIS – în doză de 20 gr / ha contra buruienilor cu frunză îngustă sau lată până în faza de 5 frunze a porumbului.
BUCTRIL UNIVERSAL – 0,8 l / ha contra tuturor gramineelor, până în faza de 4 – 8 frunze a porumbului. Asociat cu Adengo sau Merlin Duo combate și buruienile cu frunza lată.
CERLIT – 1 l / ha în faza de 4 – 6 frunze a porumbului combate buruienile cu frunza lată, mai ales turița și volbura.
DUO SYSTEM adică STRATOS ULTRA – 1,5 l / ha + DASH – 1 l / ha în faza de 7 – 8 frunze a porumbului poate controla toată gama de buruieni din cultura noastră.
ELUMIS – 1,5 l / ha în faza de 4 – 8 frunze a porumbului combate mono și dicotiledonate.
GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC – aplicat în doză de 4 – 4,5 l / ha în faza de 3 – 4 frunze a porumbului combate atât mono, cât și dicotiledonatele.
ICEDIN FORTE – amestec de DMA și DICAMBA, în doză de 0,8 l / ha în stadiul de 4 – 8 frunze al porumbului combate dicotiledonatele și o parte din monocotiledonate. Este un ierbicid hormonal.
MERLIN DUO – în doză de 1,8 / ha în faza de 2 – 3 frunze a porumbului combate atât mono, cât și dicotiledonate.
MERLIN FLEXX – în doză de 0,5 l / ha în stadiul de 2 – 3 frunze al porumbului combate buruieni mono și dicotiledonate.
MISTRAL $ SC – în doză de 1 l / ha în faza de 4 – 6 frunze a porumbului combate monocotiledonatele anuale și perene. Pentru controlul dicotiledonatelor se poate asocia cu SDMA.
OLTISAN SUPER – amestec de DMA și DICAMBA, în doză de 0,8 l / ha în stadiul de 4 – 8 frunze al porumbului combate dicotiledonatele și o parte din monocotiledonate. Este un ierbicid hormonal.
PRINCIPAL – în doză de 90 gr / ha este foarte eficace împotriva costreiului peren și a pirului. Se aplică în stadiul de 4 – 6 frunze al porumbului.
SAMSON EXTRA 6 OD – în doză de 0,7 la / ha aplicat în faza de 2 – 6 frunze a porumbului combate foarte bine pirul și alte graminee problemă din cultură.
SDMA – sarea de dimetilamină a acidului 2,4 D, în doză de 0,8 l / ha combate o gamă restrânsă de buruieni dicotiledonate. Se poate asocia cu ierbicide care combat monocotiledonatele și ca urmare a sinergismului ce apare în această situație se lărgește și spectrul de dicotiledonate combătute.
TITUS PLUS – o doză / ha aplicat până porumbul ajunge la 7 frunze combate mono și dicotiledonate.
TREK P 334 SE – în doză de 2 l / ha combate foarte bine buruienile dicotiledonate.
Pe piață există o gamă variată de ierbicide, cum variată este și structura floristică a terenurilor noastre. Cel mai greu lucru este alegerea sortimentului adecvat situației reale din teren. Dacă avem dubii în acest sens ne putem adresa specialiștilor de la Camera Agricolă Gorj. Ei ne pot îndruma cu competență în astfel de situații.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.