Filiala județeană a Uniunii Salvați România este singura formațiune politică din Gorj care a depus o contestație la Biroul Electoral Județean cu privire la modul în care se realizează afișajul din partea celor care îi cheamă pe alegători la referendumul de la sfârșitul acestei săptămâni. Șeful filialei, Radu Miruță, a identificat în județ mai multe locații în care există afișe pe care se regăsește tricolorul și care nu sunt numerotate sau asumate de cineva anume. Legislația interzice asocierea culorilor pe un afiș electoral în așa fel încât să fie reprodus drapelul, dar acest lucru nu a contat pentru cei care au realizat afișele contestate de Miruță.
„Legea îi obligă pe cei care pun afișul să aibă un cod atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, precum și tirajul și cine le-a făcut. Practic, la prima vedere, acest afiș pare anonim. Pe mine nu mă deranjează ideea de afiș, e o chestie democratică, dar mă deranjează încetățenirea acestei cutume cum că nu ne interesează cadrul legal. Eu consider că trebuie respectat cadrul legal”, a insistat Radu Miruță. În ședința BEJ Gorj unde s-a discutat despre contestația respectivă membrii Biroului Electoral Județean au fost de cu totul altă părere. Aceștia au constatat că nu li s-a indicat locația exactă în care se află afișele contestate de Miruță și, ca urmare, au respins contestația USR Gorj.
„Contestația USR a fost respinsă pentru că în opinia BEJ nu există probe concludente în susținerea acestei solicitări. Au fost prezentate doar 4 planșe foto din care reieșeau materiale de propagandă, dar care nu indicau în mod clar locul sau locația în care se află aceste materiale. Era nevoie de o cerere mult mai argumentată. Ca urmare, 4 din cei 5 membri am votat pentru respingerea acestei contestații”, a precizat avocatul Gigi Pecingină, purtător de cuvânt al BEJ Gorj. Decizia de respingere va fi însă contestată de USR la Biroul Electoral Central, o hotărâre finală urmând să fie cunoscută în cursul zilei.
Gelu Ionescu