Directorul UEF Motru, Ilie Petrescu, alături de Gheorghe Modoran, inginerul-şef Producţie şi de angajaţii TESA ai unităţii: Sanda Blendea-secretar tehnic AGA, Semenescu Iustin Constantin şi de Manea Marian-contabil-şef sunt urmăriţi penal, de anul trecut, într-un dosar penal de delapidare. Cei cinci sunt cercetaţi pentru că în mandatul trecut de director al lui Ilie Petrescu ar fi achiziţionat şi beneficiat de telefoane mobile de ultimă generaţie, dar şi de alte gadgeturi, totul din banii unităţii de stat. Aparatura, au constatat anchetatorii, a fost utilizată cu predilecţie pentru uzul personal al învinuiţilor, dar şi pentru cea a altor apropiaţi, în timp ce abonamentele de internet şi telefonie mobilă erau plătite lunar de UEF Motru. Petrescu recunoaşte acum existenţa dosarului şi a acuzaţiilor la adresa sa şi a subalternilor, însă şi faptul că o parte dintre salariaţii UEF au fost audiaţi chiar şi anul acesta în dosar, dar şi în altele aflate în cercetare la anchetatori. În prezent, dosarul de delapidare se află în lucru la IPJ Gorj-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice(SICE). De altfel, chiar în primăvara acestui an anchetatorii au dispus în cauză o expertiză tehnică de specialitate în urma căreia să fie stabilit prejudiciul suferit de UEF în urma infracţiunii de delapidare.
UEF Motru a avut parte de o concediere colectivă în luna iunie 2015, în urma căreia au fost trimişi acasă 46 de angajaţi. Pe lista de disponibilizaţi nu s-au aflat însă Modoran, Blendea, Semenescu ori Manea, ori alte persoane cu calitate de suspecţi, care sunt implicaţi alături de directorul Petrescu în dosarul de delapidare, dar, se aude, şi în altele aflate în lucru la IPJ Gorj-SICE. Respectivii au rămas pe poziţii chiar dacă la o parte dintre aceştia li s-a extins urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. De altfel, în urma expertizei tehnice dispuse, de anchetatori, în martie la UEF, în acest dosar de delapidare se vehiculează că prejudiciul adus unităţii, structură aflată în componenţa CEO, este cuprins între 60.000 şi 100.000 de lei.
Peste 30 de gadgeturi pentru capii UEF!
Pentru a înţelege mai bine de unde provenienţa dosarului, trebuie să revenim însă la primul mandat al lui Petrescu, la perioada 2009-2012. Atunci, conducerea unităţii, din motive lesne de înţeles, a decis să achiziţioneze peste 30 de aparate de ultimă generaţie, fiind vorba despre telefoane, tablete, laptopuri, abonamente de internet mobil şi cartele telefonice, folosite însă şi de persoane din afara unităţii, pentru aşa-zisa nevoie profesională a salariaţilor UEF.
Nu se cunoaşte dacă investiţia în cauză a trecut sau nu prin Consiliul de Administraţie de atunci ori prin AGA, cert este însă că aceste aparate s-au cumpărat şi s-au folosit în anii respectivi doar de către împricinaţi, dar şi de acoliţi ai acestora, persoane din afara UEF. Existenţa acestor gadgeturi s-au depistat doar în momentul în care Petrescu a fost detronat din funcţie, noul înlocuitor, liberalul Ion Cojocaru trezindu-se că unitatea are de plătit peste 8000 de lei lunar, abonamente la telefonie şi internet pe aparate şi numere de telefon şi de internet mobil care nu se regăseau în unitate. Pus în faţa acestui lucru, Cojocaru a sesizat, la momentul respectiv, organele competente, Petrescu fiind acuzat astfel de delapidare, în cauză întocmindu-se un dosar penal. Cel cu nr.934/P/2014 a fost instrumentat sub coordonarea procurorului Emil Mihai Lădaru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru.
Vroia înapoi de la Jilţ Nord
Pe timpul cercetărilor, în urma faptului că de la unitate s-au ridicat documente şi s-au audiat mai mulţi angajaţi, mulţi fiind de la TESA, fostul director, mutat cu serviciul la Jilţ Nord, a încercat o revenire la UEF. Planul lui Petrescu nu a reuşit însă din prima. Acesta a revenit însă în UEF abia în aprilie 2014, convins fiind că-şi poate regla problema cu dosarul, deşi cercetările erau avansate. Deja împotriva sa şi a încă câtorva subalterni se începuse urmărirea penală pentru delapidare, iar Petrescu&CO nu mai putuse acoperi, de la distanţă, faptele.
“La data de 9.09.2014 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Ilie Petrescu şi Modoran Gheorghe, iar de la data de 18.09 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de Blendea Sanda, Semenescu Iustin Constantin şi Manea Marian, pentru săvârşirea infracţiunii mai sus menţionate. În cauză a fost efectuată şi o expertiză tehnică de specialitate în urma căreia să fie stabilit cu certitudine prejudiciul suferit de SC UEF SA Motru. Urmează să fie audiaţi toţi suspecţii din cauză, după care va fi pusă în mişcare acţiunea penală şi soluţionat dosarul în cel mai scurt termen, astfel că cercetările nu sunt tergiversate”, se scuza procurorul de caz Lădaru, în momentul în care a fost sesizat în martie 2015 că cercetările din dosar, efectuate la IPJ Gorj ar fi întârziate.
Din martie însă şi până în prezent, lucruri notabile în dosar nu s-au mai petrecut.
Telefoane mobile, colecţia toamnă 2015, pentru şefii UEF
Mai mult însă, culmea tupeului, conducerea UEF şi-a împrospătat recent noua colecţie de telefoane mobile. Motivându-se astfel schimbarea reţelei de telefonie mobilă s-au achiziţionat alte gadgeturi noi la UEF Motru, spun salariaţii unităţii care abia vineri şi-au primit restul de 70% din salariul aferent lunii iulie.
Trecerea pe Vodafone a adus astfel, conducerii, urmărite penal pentru delapidare, iar telefoane mobile noi de ultimă generaţie.
Corpul de Control al CEO, nestrăin de ilegalităţile de la Motru
Faptele lui Petrescu şi ale subordonaţilor, urmăriţi penal pentru delapidare, se cunosc la nivel de CEO, dar degeaba! Asta, în urma raportului de control întocmit de Dorin Ioana, anul trecut, care nu s-a lăsat însă cu nici un fel de repercusiuni asupra cercetaţilor. Mai mult, Petrescu a fost ţinut în funcţie, prelungindu-i chiar recent contractul de director la UEF Motru. Motivul este lesne de înţeles, Petrescu fiind consilier municipal la Motru.
Votul din CL Motru îi asigură scaunul la UEF
Astfel deşi Petrescu nu mai face parte dintr-un partid politic, el se bucură de o susţinere a PSD, deoarece influenţa sa în Consiliul Municipal Motru, datorat votului său şi al celor trei foşti colegi de partid (pe care acesta îi controlează), este importantă pentru pesediştii din municipiu. Petrescu asigură pe această reţetă majoritatea social-democrată în acest organism de conducere local, lucru care îl menţine în funcţie.
De altfel, luna viitoare, Petrescu şi foştii consilieri ai PP-DD au termen la procesul cu partidul la Curtea de Apel Craiova. O sentinţă definitivă la acest for ar fi singura metodă de îndepărtare a lui Petrescu şi al celor trei consilieri PP-DD din CL Motru şi de la UEF. Într-un altfel de caz, consilierii PSD Motru nu ar mai avea nevoie de votul acestuia, majoritatea lui Dorin Hanu aici fiind, în prezent, fragilă. De altfel, din acest motiv, primarul de Motru a trecut peste toate supărările ce i-au fost pricinuite de Petrescu în campania electorală din 2012.
Anamaria Stoica
Buhaiului tichie de ,,,,telefoane ii trebuia ….