Afacere penală, prețuri supraevaluate. Fost director din CEO, trimis în judecată de DNA

1461

Un fost director din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost trimis în judecată, în luna decembrie 2020, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată. Acesta este acuzat, de procurorii anticorupție din Craiova, că a achiziționat, la prețuri supraevaluate, materiale pentru stingerea incendiilor și truse sanitare de prim ajutor. Faptele au fost comise în urmă cu mai bine de 8 ani.

Vasile Ghimiș, la data faptei director economic la Exploatarea Minieră de Carieră Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a mai fost condamnat pentru infracțiuni similare.
Este de notorietate dosarul în care a fost condamnat, în primă instanță, cu executare, fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie. Și în acest caz este vorba tot despre cumpărarea de către CEO de furtunuri pentru stingerea incendiilor și truse sanitare de prim ajutor, la prețuri supraevaluate de circa 7 ori față de prețurile lor de achiziție.
Dacă Antonie a primit 4 ani de pușcărie cu executare, fostul director economic Vasile Ghimiș a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. Sentința dată în octombrie 2019 nu este definitivă.

Un nou dosar
În acest nou dosar, Ghimiș a fost trimis în judecată tot pentru abuz în serviciu. A mai fost deferit justiției și un om de afaceri, administrator al firmei Ratetalav SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Potrivit DNA, Vasile Ghimiș a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor la prețuri supraevaluate. Procurorii anticorupție spun că achiziția a fost fragmentată tocmai pentru a putea fi realizată în mod direct.

A plătit de 7 ori prețul unui furtun
Achiziția a fost făcută în perioada septembrie 2012 – decembrie 2012 de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri.
Tot DNA susține că Vasile Ghimiș ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției, după ce anterior stabilise împreună omul de afaceri și prețurile produselor respective.
Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 de lei /bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 de lei/bucata. Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 de lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele menționate.

CEO, parte civilă în dosar
Complexul Energetic Oltenia a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Vasile Ghimiș.
„Vasile Ghimiș și omul de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare”, a mai precizat DNA Craiova.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here