Aeronave ale Forțelor Aeriene Române, în sprijinul populației afectate de cutremurul din Turcia

1415

Două aeronave ale Forțelor Aeriene Române trimise de statul român în sprijinul populației afectate de cutremurul din Turcia, au decolat din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni luni, 6 februarie 2023, în jurul orei 14.00, cu destinația Adana, Turcia.

Cele două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan vor efectua o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia. Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora. Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat luni dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență. Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.
Marți dimineața, în jurul orei 01:30 o aeronavă C27-J Spartan s-a întors din Turcia și a aterizat la Baza 90 Transport Aerian având la bord 8 pasageri români și 2 polonezi repatriați din Turcia. În funcție de situația concretă, Forțele Aeriene Române vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.
Col. (rtr.) Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here