Peste 2.800 de locuri sunt scoase la concurs în școlile de poliție, jandarmerie, poliție de frontieră și pompieri, în sesiunea octombrie 2023 -februarie 2024.
Potrivit MAI, locurile scoase la concurs în această sesiune sunt repartizate astfel: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina – 1.340, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”- Cluj-Napoca – 300, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea – 240, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgășani – 350, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni – 350, Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești – 300.
De asemenea, dintre locurile scoase la concurs pentru sesiunea octombrie 2023 – februarie 2024, 52 sunt pentru minorități naționale.
Până pe 5 noiembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic. În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații trebuie să depună documentele solicitate până la data de 24 noiembrie 2023.
Examenele vor consta în evaluarea cunoștințelor teoretice și evaluarea performanței fizice. Proba de evaluare a performanței fizice va avea loc în perioada 7-13 decembrie 2023, candidații fiind repartizați pe centre zonale pentru susținerea probei eliminatorii, în funcție de arondare. Astfel, candidații din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea vor susține probele la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.
Proba de evaluare a cunoștințelor are loc în data de 16 decembrie 2023, la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.
Proba pentru evaluarea cunoștințelor cuprinde subiecte la disciplinele: limba română, limbă străină (engleză sau franceză), legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor guvernamentale, educație civică și cetățenească. De asemenea, se va evalua capacitatea de analiză și sinteză, precum și raționamentul logic. Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor se publică pe site-ul unităților de învățământ.
Lista provizorie cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs se aduce la cunoștința candidaților prin postare pe site-ul oficial al unităților de învățământ pentru care au optat candidații, până la data de 17 decembrie 2023, ora 10.00.
Examinarea medicală se va realiza după organizarea probei scrise în perioada 20 decembrie 2023 – 25 ianuarie 2024, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale.
Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 02 februarie 2024.
Ce ciudățenie, să le faci examinarea medicală după ce susțin proba fizica și proba pentru evaluarea cunoștințelor teoretice. Ce se întâmplă cu un candidat care are probleme grave de sănătate și este respins la controlul medical dar, care a trecut cele două probe ,fizice și teoretice? La liceu nu puteam participa la ora de sport până nu aduceam adeverință medicală. Pot exista candidați cu probleme de sănătate,( exemplu cardiace) care în timpul probelor fizice pot avea probleme. Numai la MAI se putea pune carul înaintea boilor.