Administrația CEO, largă de mână: Boza propune prime mai mari, tichete de 15 lei și un salariu majorat pentru angajații din producție

430

Primele de Paște, Crăciun, Ziua Minerului și cea a Energeticianului, pentru cei aproximativ 14.500 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, se pot majora la 800 de lei în noul CCM, în timp ce tichetele de masă pot ajunge la 15 lei. Cel puțin asta a propus administrația CEO sindicatelor întrunite, ieri, în Comisia Paritară de Negociere a noului Contract Colectiv de Muncă.

Noua rundă de negocieri administrație-sindicate CEO, începută, miercuri, la ora 10.30, și finalizată cinci ore mai târziu, bucură reprezentanții minerilor și energeticienilor din compania de stat. Asta deoarece administrația a propus din nou o majorare a primelor ocazionale, de la 550 de lei cât era prima de Crăciun la 800 de lei, celelalte bonusuri, de Paște, Ziua Minerului și Ziua Energeticianului urcând de la 700 la 800 de lei. Administrația, condusă de managerul Sorin Boza, a mai propus sindicatelor ca în noul CCM să fie prinse tichetele de masă la valoarea de 12 lei, acum fiind 9,8 lei, până în decembrie, ca din ianuarie 2018 să crească la 15 lei, dar și acordarea voucherelor de vacanță de 1000 de lei, pentru fiecare salariat.

Adaosul, împărțit angajaților cu salarii mici
Legat de grilele de salarizare, Boza a venit cu propunerea ca adaosul de reglementare a puterii de cumpărare, de 250 de lei, acordat lunar angajaților CEO să nu se mai ofere tuturor, ci să se împartă doar salariaților din producție, mai exact doar celor cu chenzinele cele mai mici. Managerul a fost, de asemenea, de acord ca joi în comisie să se discute cu sindicatele și pe grilele de salarizare, sindicaliștii dorind o reglare a lefurilor minerilor și energeticienilor din CEO.
“Nu este corect ca un energetician de la Sucursala Electrocentrale Rovinari să încaseze un salariu lunar mai mic cu 500 de lei decât colegii de la Sucursala Electrocentrale Turceni și decât cei de la Ișalnița, făcând aceeași meserie și asta în unitatea care producea cel mai ieftin din companie. De asemenea, nu este echitabil ca minerii din fostul SNLO să aibă salariul mai mic decât colegii lor, care aparțineau fostelor complexuri energetice. Aceste lucruri trebuie reglate joi. În rest, mi se par rezonabile propunerile administrației, noi, de mult timp, cerând o stabilizare a salariilor în toată compania”, a declarat Constantin Crețan, liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.

Grilă unică
Nu este singurul care vede cu ochi buni propunerile administrație pentru noul CCM. “Administrația a propus, cu câteva zile în urmă, prime de 700 de lei ca acum să le crească la 800 de lei, tichete de masă de 12 lei ca acum să ofere 15 lei pe acestea. Cred că suntem pe drumul cel bun, și spun asta deoarece administrația a realizat că trebuie o grilă de salarizare unică”, a spus și liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, așteptând ședința de negociere de astăzi.

Negocierea CCM se va încheia la finalul acestei luni, cele mai mari discuții purtându-se, în ultimele zile, pe marginea salarizării din compania de stat. CEO are sediul la Târgu-Jiu, dar societatea deține unități de producție în Gorj, Dolj și Mehedinți. Ambii secretari de stat de la Ministerul Energiei sunt gorjeni.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here