Surpriză pe tot parcursul zilei de ieri pentru clienții unei cafenele din centrul orașului. Toți cei care au venit aici să își bea cafeaua au fost anunțați că nu trebuie să plătească nici un leu dacă spun o poezie sau o scriu pe o hârtie, versurile putând să fie chiar și compoziție proprie. Oferta a fost prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaționale a Poeziei, o firmă care distribuie cafea în mai multe țări preluând inițiativa de a oferi o cafea gratuită tuturor celor care consumă sortimentul respectiv de cafea și, în același timp, sunt de acord să și spună sau să scrie o poezie. Mulți gorjeni s-au lăsat prinși în jocul respectiv, mai ales că acțiunea este una inedită.
„Pot să vă spun câteva versuri din Luceafărul”, i-a spus o doamnă barmanului care a anunțat despre oferta respectivă, clienta fiind invitată apoi, alături de prietenii săi de la masă, să scrie câteva versuri pe hârtiile care aveau deja imprimată sigla firmei distribuitoare de cafea. Cam la fel au procedat toți cei care au venit la localul aflat în zona centrală a orașului, unul dintre barmanii de aici menționând că niciunul dintre clienți nu a avut probleme în a spune câteva versuri, explicația fiind simplă. „Nu există o regulă anume pentru un anumit fel de poezie. În plus, oricine poate folosi telefonul mobil pentru a căuta pe internet orice poezie. Oamenii se pot inspira fără probleme, scopul nostru fiind acela de a-i face măcar pentru câteva clipe să se gândească la câteva versuri”, a spus Ștefan, barmanul cel mai solicitat ieri la acest capitol.
Toate versurile scrise pe hârtie de clienții cafenelei au fost strânse pentru a fi prezentate azi firmei care a pus cafeaua la bătaie, printre poeziile cele mai cunoscute de către cei care au participat la campania respectivă fiind „Zdreanță”, a lui Tudor Arghezi. Alți clienți au scris propriile versuri cât timp și-au sorbit în tihnă cafeluța oferită gratuit, versurile lor neavând însă nicio legătură cu o creație artistică, oamenii străduindu-se însă să facă lucrurile în așa fel încât pentru o clipă să pară că sunt poeți, lucru pe care și l-au și dorit organizatorii.
Gelu Ionescu