Absurditățile unei legi controversate / Părerea unui fost vânător

301

În viața mea – de bărbat matur – am deținut armă de vânătoare timp de 32 de ani. Pe vremea aceea pădurile și crângurile erau pline de căprioare, iepuri și fazani, potârnichi și vulpi. Fiecare vânător trebuia să predea anual și câte o cotă de 10 piei de câine și 20 perechi picioare de cioară. Să presteze muncă la adunat de fân și punerea lui în hrănitori. Dacă nu te conformai, plăteai o taxă în locul lor.
Atunci, în Dictatura Comunistă n-aveai voie să împuști un câine care avea o bucată de lemn atârnat de gât, fiindcă era ciobănesc și inofensiv pentru om. Te lătra, îți sta în față dacă mergeai spre stână/turmă, dar nu te ataca. Am fost pus într-o asemenea situație. Necuvântătorul aștepta ordinul stăpânului. Datorită jujeului purtat permanent, câinele respectiv nu poate alerga vânatul.
Ce nesăbuință trece acum la unii prin capete! Acum pădurile sunt pline de câini vagabonzi și domnii parlamentari amatori de carne de căprioară (nu de la cele din cabinete) se agață de câinii ciobanilor, de Ciobănescul carpatin și mioritic, rase aparte, recunoscute chinologic internațional pentru paza turmelor de oi. Parcă oierii ar fi niște inconștienți și ar ține pe cheltuială mai mulți câini de câți au nevoie, legiuitorul grijuliu le-a stabilit numărul și amenda pentru nerespectarea prevederii legale. „Masele de vânători în continuă creștere” au hotărât să fie asemenea prevedere.
Culmea nesocotinței este și prevederea de a interzice, tot prin lege, chiar proprietarilor de pășune, scoaterea oilor din saivane toată iarna și o lună din primăvară, până la Paște. Dar friptură de miel, rumenă din cuptor, ar mânca!
Ați auzit de transhumanță și importanța ei, domnilor care faceți și desfaceți legi cum s-a lăudat doamna Cristina Anghel învățătoarea/profesoară și ce titluri o mai avea de când a ajuns senator, aceea care a stat în „greva foamei” ca poetul indian Mahatma Gandhi!?), ciobanilor protestatari, etichetați de domnia sa proști? Dacă nu, în iarna aceasta, până la Paște, aveți timp! Aș face-o eu, dar umplu ziarul cu istoria și importanța acestui fenomen specific oierilor din Europa și împământenit de mii de ani și pe tărâmurile noastre.
Cu durere în suflet mă uit la cine ne HOTĂRĂȘTE SOARTA!!!!… Și încă ceva și mai și… Inițiatorii Legii dau voie la fitecine ce poartă armă să intre în pădurea mea și să facă ce dorește, chiar observatoare pentru pândă, ca în cabinetele lor unde predomină femei cu picioare frumoase, dar proprietarul, că-i cioban, n-are voie să pășuneze/plimbe – că este imperios necesar și iarna – turma lui pe aceste locuri.
Doamne ferește! …citești în lege și nu-ți vine să crezi că-i adevărat.
Ce v-ați face domnilor vânători/parlamentari dacă ați merge în Canada și după modul cum gândiți, ați intra/trece, chiar fără armă, printr-o pădure proprietate privată!? Vă spun eu, că am trăit și pe acolo vreo patru ani și am aflat. Nu intrați, că… cine a intrat n-a mai apucat să iasă. Acolo legea proprietății se respectă cu sfințenie de vreo 200 de ani încoace.
În încheiere, că tot este sezonul de vânătoare – primiți un sfat de la un om de rând:
Dați-vă bine pe lângă Ion Țiriac, (că doar sunteți aleșii neamului) să vă invite unde nelipsit participa și Ady Năstase, când călărea pe cai mari, să mergeți la Balc (ați auzit al cui a fost!?) unde anual, fără discernământ, se săvârșește un adevărat MĂCEL în rândul necuvântătoarelor! Până acum n-am auzit de vreo atitudine cu adevărat vânătorească, de milă și protecția faunei din partea domniilor VOASTRE. Doar puțini iubitori de animale au protestat, dezorganizat și inutil, în anul 2012.
UN SFAT: Iepurii, înainte de a-i frige, să-i macerați vreo două-trei zile, apoi, după ce-i jupuiți să-i fezandați ca să capete gust aromat pe măsura aplauzelor pentru realizările din acest an, că de… tot într-o veselie, înainte de Crăciun, v-ați acordat și pensii speciale, măsură de prevedere. „Sacrificiul de a fi devenit obligatoriu senator/deputat trebuie răsplătit”.
…Nu de alta, dar de atâta extaz să nu vi se aplece!…
Ion C. Gociu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here