Absent din agenda culturală, – Brâncuşi scoate din criză Primăria Târgu-Jiu !

596

centrul brancusi 2Graţie Ramonei Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu-Jiu, am intrat în posesia unui document numit Agenda Culturală 2010. Sunt trecute mai toate manifestările culturale şi de artă ale Centrului de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi” pe primul semestru.

Neinteresantul Brâncuşi fu sacrificat şi sumele necesare organizării manifestărilor economisite. Dacă nu cumva banii au luat altă direcţie. Spre salvarea primăriei de la faliment.

Toate bune şi frumoase, numai că, de la o vreme, programul cultural al centrului este inexistent.

S-a făcut destulă vâlvă cu destituirea/demiterea directorului Centrului „C. Brâncuşi”, vorbindu-se despre înlăturarea lui şi reorganizarea acestuia în cadrul unei direcţii noi în cadrul primăriei. Compartiment extrem de ocupat cu un spectru larg de activităţi, una dintre ele (bănuim că se avea în vedere a fi de bază), fiind tocmai defunctul Centru.

Plus turismul şi monitorizarea păstrării moştenirii Brâncuşi la Târgu-Jiu, ca şi diversificarea multiplicării imaginii contemporanilor despre creatorul sculpturii moderne şi al Ansamblului de pe malul Jiului.

SLB semnează doar condica şi ştatul de plată la salariu !

SORIN LORY BULIGAÎntre timp, s-a schimbat modificarea. Sorin Lory Buliga, ex-directorul adică, se prezintă la slujba veche şi, probabil, semnează condica de prezenţă. Plus ştatul de plată. Reorganizarea promisă nu s-a produs, iar ex-directorul nu are drept de semnătură şi nici de a mai organiza manifestările existente în programul anunţat presei de către Ramona Evulescu.

Pe care o credem pe cuvânt până la proba contrarie. Se vorbise iniţial de unele nereguli financiare cu banii publici alocaţi Centrului „Brâncuşi”. Şi de un audit financiar, despre ale cărui rezultate Ramona Evulescu ne-a afirmat că ar fi confidenţiale. S-a spus şi că la Paris s-ar fi dus Sorin Lory Buliga cu soţia şi copilul, la o lansare a unei cărţi proprii despre Brâncuşi. S-a mai completat şi cu o manifestare omagială Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, la care prea ocupatul SLB n-a participat şi nici n-a onorat masa cu cei 300 lei prevăzuţi în buget.

17.900 de lei economisiţi!

Dispariţia din prim-planul Centrului „Brâncuşi” a celebrului Sorin Lory Buliga a dus la blocarea manifestărilor şi implicit la economii aduse Primăriei. Pe criza asta, nu-i rău. Dar ce vină are Brâncuşi să fie tăiat de la dreptul de a fi peste ani permanent în conştiinţa şi memoria urmaşilor săi de pe meleagurile gorjene? Însumând banii prevăzuţi la acţiunile culturale absente de pe agenda culturală a Primăriei municipiului Târgu-Jiu nu se strâng mai mult de 17.900 lei, adică aproape 180 de milioane lei vechi. O fi scos suma asta Primăria din faliment?

Dispariţia simpozionului „Brâncuşiana”

1Dintre manifestările care nu au avut loc reamintim că pentru „Brâncuşiana copiilor”, pe 19 februarie, zi importantă în biografia sculptorului, s-ar fi cheltuit 1.000 lei. La o banală lansare de carte „Demiurgul”, a profesorului motrean Dumitru Dănău, erau prevăzuţi de cheltuitorul Sorin Lory Buliga alţi patru milioane de lei vechi! Pentru ce? Nu se ştie. La un meritat „In memoriam – Iosif Keber” s-ar fi dus pe apa sâmbetei vreo cinci milioane. Numai cu dispariţia Simpozionului „Brâncuşiana”, ce ar fi costat 12.000 lei noi, a suferit mult imaginea Sfântului din Montparnasse. În vremea aceasta, primarul nu ni se mai spune nimic 2despre demisul Sorin Lory Buliga şi nici de reorganizarea ce întârzie a se produce. O fi domnia sa prea ocupat cu trebile urbei şi politichia social-democrată din Gorj, dar parcă-i prea de tot.

Ion PREDOŞANU

Ultima oră !

Mare victorie mare. În şedinţa de luni a Consiliului Local al Primăriei municipiului Târgu-Jiu s-a aprobat în unanimitate, fără vreo dezbatere, hotărârea înfiinţării Direcţiei Municipale de Cultură „Constantin Brâncuşi”. Nimic nu e clar. Se vorbeşte de o numire în funcţia de director şi nu se spune că s-ar organiza vreun concurs de management, aşa cum anunţase prin martie primarul. Mă rog, trecerea de la patru salariaţi la 16, cât prevede noua schemă, înseamnă restructurare în concepţia primarului şi a consilierilor! Cert este că Brâncuşi a mai rămas doar în denumirea direcţiei nou înfiinţate. În cele vreo 10! pagini de prevederi şi regulamente nu se regăseşte chiar deloc preocuparea pentru „Imaginea Sfântului din Montparnasse”. Curat Caragiale. Cel din „Ultima oră”, contemporanul nostru. Păcat! (I.P)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here