A prins crucea de Bobotează pentru al optulea an la rând!

251

Performanță mai rar întâlnită la Bengești Ciocadia, în satul Bălcești, acolo unde localnicii nu au renunțat la tradiția aruncării crucii de Bobotează în apa înghețată a Gilortului. Tânărul, care în ultimii ani, a reușit să aducă crucea la mal a fost și anul acesta cel care a prins-o, după ce preotul a dat cu ea în apă, Marian Ciungu reușind să stabilească astfel un record. El a prins pentru a opta oară crucea în cei zece ani de când participă la evenimentul respectiv, unul care aduce tot satul pe malul Gilortului, oamenii venind să ia acasă apă sfințită de preot.

La cei 30 de ani ai săi, tânărul e denumit de toți consătenii drept “campionul”, prin sat puțini fiind cei care îndrăznesc să îl concureze. Vinerea trecută, de Bobotează, cele minus cinci grade Celsius au făcut ca doar un tânăr să intre în apă și să își încerce norocul cu campionul. Marian a prins însă crucea fără prea mari emoții, deși pentru asta a trebuit să se arunce în apa adâncă de peste un metru. “Emoții nu mai am de mult. Eu mi-aș dori să fie mai mulți concurenți. Pot să spun că îmi merge bine, că nu am răcit niciodată după ce am ieșit din apa aceasta rece și sunt foarte fericit că pot să scot la mal crucea Mântuitorului. Mă gândeam la un moment dat să mă retrag, dar dacă nu sunt alți concurenți îmi e că dispare tradiția. Sper ca până la anul să apară și alți competitori”, a spus Marian Ciungu.

Cu o seară înainte el a venit împreună cu doi vecini și au spart gheața care se formase în albia râului, în ziua de Bobotează sătenii putând să vină aici inclusiv cu animalele pentru a le stropi cu apă sfințită. De pe mal oamenii au urmărit întrecerea din apă dintre cei doi tineri ca la un meci de fotbal, toată lumea fiind convinsă că Marian va fi câștigătorul. Până și preotul satului, Dumitru Niță, s-a bucurat pentru reușita lui Marian Ciungu, părintele sperând ca în anii următori să apară și alți competitori. El l-a premiat pe câștigător cu 100 de lei și l-a binecuvântat, urându-i să fie păzit de rele și să fie sănătos până la următoarea Bobotează.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here