A obținut despăgubiri de 16 euro/mp. Statul îi oferise 1,3 lei!

10158

Proprietarul unui teren expropriat pentru construirea noii centuri a municipiului Târgu-Jiu a câștigat în instanță despăgubiri de circa 7.000 de euro. Asta după ce statul i-a oferit puțin peste 1 leu/mp pentru un teren arabil de 422 de mp.

Proprietarul din cartierul Drăgoeni a cerut, în instanță, ca statul român să-i ofere „un preț real și corect” pentru terenul expropriat de 422 mp. Pentru această bucată de pământ, statul român i-a oferit o despăgubire de 548,60 lei. Mai exact, 1,3 lei/mp!
„De la momentul intrării în vigoare a HG nr.689/2014 şi până în prezent, nici nu a fost emisă decizia/hotărârea de despăgubire şi nici nu mi-a fost virată vreo sumă de bani cu acest titlu, deși exproprierea a fost realizată”, a susținut proprietarul.
Iar Tribunalul Gorj dându-i câștig de cauză. „Admite acțiunea civilă având ca obiect expropriere, formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Statul Român, reprezentat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 6.984 euro, reprezentând despăgubiri pentru terenul în suprafață de 422 mp. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 10.400 lei, cheltuieli de judecată, constând în contravaloare onorariu experți şi contravaloare onorariu avocat. Cu drept de apel”, a decis Tribunalul Gorj, săptămâna trecută.
Potrivit instanței, o justă despăgubire presupune acordarea prețului pe care proprietarul expropriat l-ar fi încasat în cazul în care ar fi vândut de bună voie terenul.
„Fiind în realitate o vânzare forțată, în care consimțământul vânzătorului nu este cerut de lege, în considerarea efectelor generale benefice a utilității publice căreia îi va fi afectat imobilul, este firesc ca despăgubirea pentru bunul expropriat să cuprindă doar un preț echivalent cu prețul la care s-ar fi vândut, în mod normal, bunul în cazul unei vânzări obișnuite, consimțite de ambele părți, dar şi eventualul prejudiciu cauzat proprietarului-vânzător reprezentat inclusiv de eventualul beneficiu dc care a fost lipsit ca urmare a unei exproprieri intempestive în raport în raport de lucrările realizate şi care urmau să aducă un beneficiu cert şi previzibil”, a motivat instanța.
Lucrările la drumul de centură au început în 2014 şi ar fi trebuit finalizate în anul 2016.
Contractul a fost reziliat, iar lucrările au fost reluate anul trecut de compania Secol.
Traseul are o lungime de 20 de kilometri, iar banii sunt asigurați din fonduri europene.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here