Primăvara este sezonul alergilor. Statistic vorbind, aproximativ 20% din populație a fost diagnosticată cu rinita alergică, 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% suferă de dermatite atopice la un moment dat. Se preconizează că în următorii 10 ani numărul persoanelor cu alergii şi astm va creşte cu o treime, avertizează Asociaţia Mondială de Alergologie. Medicii în domeniu spun că alergia nu este nimic altceva decât reacţia exagerată a organismului când vine în contact cu anumite substanţe, numite alergeni, pe care nu le tolerează.
Alergiile se manifestă cel mai frecvent primăvara și toamna, la schimbarea anotimpurilor. Practic, alergia reprezintă o reacție de apărare exagerată la substanțe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive: praf, polen, păr, ciocolată, lapte, pește, căpșuni, sau la un medicament ori anumite bacterii.
Specialiștii în sănătate recomandă evitarea ieșirilor în aer liber între 10.00-15.00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer sau folosirea unei măști de față care să vă acopere gura și nasul, sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere. Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.
Alergia poate apărea la orice vârstă, dar e mai frecventă în copilărie şi în adolescenţă, confirmă medicii. “Perioada din an cu cele mai multe alergii este primăvara, când ele sunt cauzate de polen, praf, mucegai, puful plopilor, înţepături de insecte, dar şi de unele plante”, spune Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Tratarea alergiilor
Apariţia simptomelor ar trebui să ne trimită direct la medicul alergolog, care recomandă administrarea unor medicamente din categoria antihistaminicelor, asociate de obicei cu antiinflamatoare şi decongestive.
De asemenea, remediile naturiste sunt şi ele benefice, având un rol important în stimularea imunităţii organismului. În acest sens, se recomandă consumul de alimente bogate în cobalt şi mangan: cereale, legume şi fructe seci, peşte, soia, ciuperci, usturoi, ceapă, ridichi. În timpul sezonului alergiilor, este de preferat să se poarte ochelari de protecţie, curbaţi. Lentilele de contact trebuie evitate atunci când nivelul de polen din aer este crescut.
De menţionat că, atunci când consideraţi că prezentaţi simptomatologia specifică alergiilor de primăvară este recomandat să mergeţi la medic pentru a hotarî împreună care este cel mai bun tratament.
M.S.