Persoanele cu probleme sociale din judeţul Gorj ar putea beneficia de pachete alimentare de la UE, în cadrul programului de redistribuire a acestora. Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj a aprobat deja o astfel de redistribuire pentru două localităţi din judeţ, Cîlnic şi Berleşti.
Beneficiari ai redistribuirilor sunt persoanele care au intrat mai târziu în rândul categoriilor defavorizate ori cele care deja au primit pachete alimentare şi le-au terminat, astfel că ar mai putea intra încă o dată în posesia alimentelor. Redistribuirea propriu-zisă în interiorul localităţilor nu a început încă la nivelul judeţului nostru, excepţie făcând două localităţi acolo unde autorităţile locale nu au trimis o aproximare cât mai precisă a numărului beneficiarilor, iar cantităţile ajunse acolo nu au fost suficiente faţă de cetăţenii care se încadrau pe lista celor care pot primi alimentele.
“La nivelul judeţului Gorj, s-au primit toate cele patru tranşe de pachete cu produse alimentare. Termenul de distribuire al acestora este de 45 de zile de la data primirii. După ce se finalizează distribuirea, noi vom solicita rapoartele de la fiecare localitate în parte, cu ce s-a dat şi către câţi beneficiari, iar pe stocurile rămase se poate face redistribuire. De redistribuire pot beneficia fie cei înscrişi pe listele suplimentare, deoarece au intrat mai târziu în categoriile defavorizate, fie cei care au primit alimentele, le-au terminat şi au situaţii materiale precare astfel că ar mai avea nevoie, dar putem face redistribuiri şi între primării în localităţile unde stocurile de produse alimentare nu au fost suficiente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, Corina Belteu.
O redistribuire între localităţi a fost deja făcută, implicate fiind patru primării din Gorj. “Au fost situaţii cu două primării din localităţile Berleşti şi Cîlnic acolo unde alimentele nu au fost suficiente, deoarece numărul de beneficiari nu a fost aproximat corespunzător. Astfel, în urma unui acord emis de prefectul judeţului Gorj, s-au putut lua alimente de la Licurici şi Berleşti care au avut un excedent şi s-au distribuit către Berleşti şi Cîlnic. Practic, vorbim despre 98 de pachete alimentare care au fost date către Primăria Cîlnic şi alte 500 de pachete care au ajuns la Berleşti”, a precizat reprezentanta Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj.
Pentru a ridica alimentele, beneficiarii trebuie să se prezinte la sediul fiecărei primării cu buletinul, copie şi original, şi un act doveditor de încadrare în una din categorii. Fiecare persoană primeşte două cutii de alimente, iar o cutie cuprinde: zahăr – 1 kilogram, ulei – 2 litri, făină – 1 kilogram, mălai – 2 kilograme, paste făinoase – 1 pungă, conservă carne vită – 1 bucată, conservă ficat porc – 1 bucată, orez – 1 kilogram, conservă paste tomate – 1 bucată, fasole boabe – 1 kilogram. Beneficiari ai acestor ajutoare UE la nivelul judeţului Gorj sunt peste 76.000 de persoane.
Izabella Molnar