70 de accidente de muncă în Gorj

598

13 accidente mortale şi 57 soldate cu incapacitate temporară de muncă! Acestea sunt cifrele raportate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj către Inspecţia Muncii Bucureşti în anul 2014.

Compartimentul securitate şi sănătate în muncă (SSM) din cadrul ITM Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii un număr total de 13 accidente mortale care au fost cercetate de inspectorii de muncă gorjeni, din care 4 accidente s-au petrecut în afara muncii, 4 accidente au fost înregistrate de alte judeţe şi 5 accidente au fost cercetate de reprezentanţii judeţene ai ITM. De asemenea, anul trecut au mai fost înregistrate un număr de 57 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă.
“Ca principale cauze care au condus la producerea accidentelor de muncă au fost neutilizarea echipamentului individual de protecţie a muncii, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru, căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel”, a declarat George Romanescu, inspector-şef în cadrul ITM Gorj.

Controale la 1.799 de angajatori
Pentru a preveni şi a limita numărul de accidente petrecute la locul de muncă, inspectorii din cadrul Compartimentului SSM al ITM Gorj au efectuat în 2014 peste 2 mii de controale la 1.799 de angajatori, reprezentând o creştere cu 23,15 % faţă de anul 2013. “În urma acestor controale, principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă şi altele care au contribuit la producerea accidentelor de muncă. Cuantumul valoric al sancţiunilor aplicate de inspectorii din Compartimentul SSM a fost în valoare de 952.000 lei, valoarea care a stat la baza aplicării unui număr de 1.468 de sancţiuni”, a mai spus şeful ITM Gorj, George Romanescu.

romanescu insVerificări de început de an
Şi anul 2015 se anunţă bogat în sancţiuni şi controale pentru angajatorii din judeţ care nu respectă legislaţia în vigoare a muncii. Potrivit unei informări transmise de ITM Gorj, săptămâna trecută inspectorii de muncă gorjeni au efectuat 13 controale, care s-au încheiat cu amenzi în valoare de 27.500 de lei. “Pe Relaţii de Muncă am aplicat o singură sancţiune de 1.500 de lei pentru un angajator care nu a respectat prevederile legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal. De asemenea, în intervalul 12 – 16 ianuarie 2015, Compartimentul SSM a efectuat 9 controale la agenţii economici din judeţ, aplicând 7 amenzi în sumă de 26.000 lei. Printre motivele aplicării acestor amenzi se numără neefectuarea controlului medical periodic, instruirea necorespunzătoare a angajaţilor, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locul de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here