Posturile de poliţie comunale din fiecare judeţ vor fi desfiinţate în urma unei propuneri a lui Liviu Popa, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Proiectul de reformare al Poliţiei Române ar putea fi aplicat, potrivit şefului IGPR, cel târziu de la 1 mai, unele dintre măsurile prevăzute fiind deja implementate în anumite judeţe.
Şeful IGPR, chestor Liviu Popa, a declarat ieri că posturile de poliţie comunale vor fi desfiinţate, pentru că reprezintă „un lux”: „Suntem singura ţară din Europa care are post de poliţie comunal. Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de 1.000 de locuitori, şi la o comună de 3.000 locuitori, şi la o comună de 5.000 locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem”.
Potrivit lui Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, dacă cele 59 de posturi de poliţie comunale se vor desfiinţa, în jur de 250 de poliţişti gorjeni nu-şi vor mai desfăşura activitatea în comune, ei fiind nevoiţi să se îndrepte spre posturile de Poliţie Orăşenească sau chiar cea Judeţeană. În medie, în cele mai multe posturi de poliţie comunale din judeţul nostru lucrează câte patru-cinci poliţişti.
Liviu Popa mai spune că, desfiinţarea posturilor de poliţie comunale, nu va duce la reducerea numărului de poliţişti din acest sector, ci doar la o comasare a acestor posturi în secţii de poliţie regionale. Imobilele în care funcţionează secţiile de poliţie comunale, în cazul în care aparţin IGPR, vor fi transformate fie în locuinţe de serviciu, fie în case de odihnă sau chiar se va renunţa la ele. De asemenea, şeful IGPR a precizat că, prin această măsură, se va face o economie de 1.550 lei la fiecare post de poliţie comunal, ceea ce înseamnă un total de circa 4,4 milioane lei la nivel naţional.
Odată cu desfiinţarea celor aproape 60 de posturi de poliţie comunale, infracţionalitatea va creşte simţitor la nivelul localităţilor din judeţul nostru, deoarece durata de intervenţie a oamenilor legii va creşte, ei trebuind să ajungă din oraşele cele mai apropiate satelor unde s-au produs infracţiunile.
Izabella Molnar