În cadrul proiectului „Acces pe piaţa muncii – o şansă pentru tine!”, Asociaţia Partida Rromilor “Pro Europa”, organizează astăzi, în comuna Ţânţăreni, examinarea finală a grupelor de formare profesională pentru calificarea “Lucrător în Comerţ”. În urma ultimei examinări, 50 de tineri de etnie rromă vor putea, astfel, obţine o diplomă de lucrător în comerţ.
Proiectul „Acces pe piaţa muncii – o şansă pentru tine!” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 “Promovarea măsurile active de ocupare”, Domeniul Major de Intervenţie 5.1. “Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”. Asociaţia Partida Rromilor “Pro Europa” în parteneriat cu International Computer School şi Institutul pentru Politici Sociale susţine cursuri în regiunea Gorj, conform Activităţii 9 „Organizarea şi furnizarea serviciilor de formare profesională pentru dezvoltarea capacităţii persoanelor din grupurile ţintă de a căuta un loc de muncă şi adaptarea calificărilor acestora la cerinţele actuale ale pieţei muncii”. Calificarea “Lucrător în comerţ” deţine unul din cele 6 programe de formare profesională incluse în proiect, alături de “Lucrător în structuri pentru construcţii”, “Bucătar”, “Ospătar”, “Manichiură -Pedichiură” şi “Frizerie”.
Angajatorii, convinşi să angajeze rromi
Reprezentantul rromilor spune că angajatorii refuză deseori să lucreze cu persoane din această etnie. Tocmai de aceea prin AJOFM, acesta speră să fie schimbată mentalitatea angajatorilor din judeţ. “Cele două grupe finalizate anunţă un pas înainte în valul de incluziune socială a comunităţilor rrome şi a şomerilor din judeţ, mărind încrederea în activitatea şi rezultatele proiectului. Mediatorii sociali doresc, de asemenea, cu sprijinul AJOFM Gorj să îi facă să înţeleagă pe antreprenorii judeţeni care sunt avantajele angajării comunităţii rrome, în funcţie de direcţiile personale de afaceri, cât şi în conformitate cu mobilitatea grupului ţintă, în funcţie de mediul din care provine acesta, fie el urban sau rural”, a precizat Alin Bobu, consilierul pe problemele rromilor din cadrul Prefecturii Gorj.
Iulian Paraschiv, managerul proiectului – „Acces pe piaţa muncii – o şansă pentru tine”, vrea ca persoanele de etnie rromă să dobândească o diplomă de calificare pentru a reuşi pe piaţa muncii. “Educaţia este înţeleasă drept o necesitate, atât pentru îmbunătăţirea imaginii comunităţii, cât şi pentru imaginea individuală. Lupta împotriva discriminării şi şomajului trebuie să continue. Proiectul doreşte să şteargă din obstacolele întâlnite de orice rrom în dorinţa de angajare şi adaptare concretă în sfera socială”, a declarat Iulian Paraschiv.
Andrada Bărăitaru