Consiliul Local, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” vor organiza, miercuri, mai multe evenimente dedicate comemorării părintelui sculpturii moderne. Toate manifestările de mâine fac parte din programul “Brâncuşi – Dincolo de timp”, parteneri fiind Institutul Cultural Român, Filiala Târgu-Jiu a UAP România, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”.
Seria de evenimente organizate mâine de municipalitate şi dedicate împlinirii a 59 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuşi va costa circa 5.000 euro. “Anul acesta se împlinesc 59 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui nostru sculptor. Ca în fiecare an, Centrul Brâncuşi, împreună cu Consiliul Local şi Primăria Târgu-Jiu organizează evenimente atât aniversare pe 19 februarie, dar şi evenimente comemorative în data de 16 martie. Centrul Brâncuşi, împreună cu Primăria au organizat o serie de manifestări care vor debuta pe 16 martie, la ora 15.00, la Galeriile Municipale de Artă unde se va vernisa expoziţia Tekar al artistului Tajó, membru al Filialei Timişoara a UAP din România – prezintă dr. în arte vizuale Kelemen Gabriel. La ora 19.00, la Complexul de pe Insuliţă va fi o prezentare a filmului creat de regizorul Cornel Mihalache, de promovare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor, producţie care va fi titrată în 12 limbi străine şi va circula în ţară şi în străinătate”, a declarat directorul Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Doru Strâmbulescu.
Expoziţie de arte vizuale şi la UCB
Tot mâine, de la ora 12.00, în incinta Spaţii de Învăţământ Debarcader a Universităţii “Constantin Brâncuşi”, Filiala Târgu-Jiu a UAP din România, în parteneriat cu UCB organizează vernisajul expoziţiei de arte vizuale “Pictura, grafica şi sculptura gorjeană contemporană”. Evenimentul se desfăşoară în cadrul manifestărilor “Anul Brâncuşi – 2016”, organizate de Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Amfitrionul evenimentului va fi Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei UAP Târgu-Jiu.
“Calea Îngerului Uman”, la Târgu-Jiu
Evenimentul de bază va avea loc, miercuri seară, în centrul atenţiei fiind un spectacol al cărui invitat special va fi artistul Grigore Leşe. Intrarea la acest eveniment va fi făcută pe bază de invitaţii. Potrivit lui Strâmbulescu, sunt puse la bătaie 800 de invitaţii, care pot fi procurate atât de la Centrul Brâncuşi din Parcul Central, cât şi de la Centrul pentru Informarea Cetăţenilor din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
“Grigore Leşe colaborează la transpunerea scenică a lucrării de înaltă ţinută a Mihaelei Vosganian, Calea Îngerului Uman, sub conducerea muzicală a lui Cristian Lupeş, cu grupul solistic de muzică şi dans contemporan Inter-Art, cvartetul Passione, în coregrafia Lilianei Iorgulescu şi a scenografiei asigurată de artista Maria Constantinescu. Calea Îngerului Uman este un spectacol complex, un cross-media performance de texte tradiţionale româneşti şi mantre, incluzând momente de ilustraţie video, dans sau sunete procesate, pe care Mihaela Vosganian şi l-a imaginat pentru un grup experimental de instrumentişti, actori şi dansatori, publicul fiind invitat să intre pregătit pentru o experienţă scenică inedită, menită să-i stimuleze imaginaţia şi să-i redeschidă mintea şi sufletul pentru povestea purtătoare de tâlc şi adevăr, pe care autoarea o prezintă drept un basm iniţiatic al devenirii omului”, au transmis reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar
Brancusi e in universalitate.Trebuie sa ne mandrim ca pasim pe aceleasi locuri care odinioara au fost calcate cu piciorul de marele Brancusi.
Recent am vizitat Muzeul de Arta din Craiova.Am fost placut surprins sa gasesc exponate facute de marele sculptor Brancusi.
nu-l transformati pe Brancusi in moaste! nici la patriarhie nu vezi asa ceva!
inca putin si, in paranoia inflamata a unora care fac atat de rau lui Brancusi (de fapt il paraziteaza/ capuseaza), vom inchide gradina publica! De-ar realiza cu adevarat cine sunt!
Domnule Primar, perimetrizati prostia unora fata de Brancusi! Că țopăie prea tare și dau din coate ca niste neispraviti ce sunt!
„SENZORI DE PERIMETRIZARE” la operele lui Brancusi, in Parcul Central!!!!
Se vede treaba ca astia nu l-au citit bine pe Brancusi, nu-i cunosc crezul artistic etc etc etc…
Inca o INVENTIE sugativ-bugetara! a „specialistilor” de…pretutindeni aflati pe statul de plata????
Iata „concepția luminata” a jurnalistului de Herculane!
Asa, baieti, tot înainte cu amatorismul, ca bunul Brancusi …va iarta, cat v-o mai ierta!!!
Tot inainte și tot țepeni!