499 de gorjeni lucrează în condiţii speciale de muncă

293

Opt agenţi economici din judeţ sunt aşteptaţi la Casa de Pensii Gorj să-şi înnoiască avizele privind încadrarea salariaţilor în condiţii deosebite de muncă. La polul opus, există şi trei unităţi ai căror angajaţi figurează ca lucrând în condiţii speciale de muncă.

Angajatorii de la nivelul judeţului Gorj care la finele anului trecut deţineau avize de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite au posibilitatea de a cere reînnoirea acestora cu o valabilitate de cel mult trei ani, conform celui mai nou act normativ în acest sens publicat în Monitorul Oficial. În Gorj, până acum nici un agent economic nu a depus avizul de înnoire privind încadrarea salariaţilor în condiţii deosebite de muncă. În această categorie, intră următoarele unităţi: Complexul Energetic Oltenia, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Spitalul Municipal Motru, Spitalele Orăşeneşti Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari, precum şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
De asemenea, la finele lunii ianuarie 2016, potrivit datelor furnizate de conducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj, existau un număr total de 499 de prestatori în condiţii speciale de muncă la trei agenţi economici: Uzina Mecanică Sadu, Ansamblul Artistic “Doina Gorjului” şi Complexul Energetic Oltenia prin activitatea de minerit în subteran. În baza Legii nr. 263/2010 locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din: unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii; activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1 din Legea nr. 263/2010; activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4 din Legea nr. 263/2010.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here