450 de şomeri gorjeni, cuprinşi în cursurile AJOFM

243

Peste 4.800 de persoane din Gorj au apelat la serviciile de informare şi consiliere oferite de angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), în timp ce alţi 450 de şomeri au participat la cursurile de formare profesională, reuşindu-se ulterior încadrarea pe piaţa muncii a 256 de absolvenţi.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au un rol esenţial în activitatea desfăşurată de serviciile publice de ocupare, de calitatea acestora depinzând în mare măsură rezultatele aplicării celorlalte tipuri de servicii de stimulare a ocupării, în special formarea profesională. Potrivit ultimului raport emis de conducerea AJOFM Gorj, în primele cinci luni ale acestui an, un număr de 4.878 persoane au participat la serviciile de informare şi consiliere, din care 820 au intrat în posesia recomandărilor necesare participării la programele de formare profesională.
Salariaţii AJOFM au derulat şi 35 de acţiuni de informare în instituţii de învăţământ preuniversitar, unde elevii din anii terminali au fost informaţi cu privire la piaţa muncii, serviciile pe care AJOFM Gorj le acordă în mod gratuit tuturor persoanelor înregistrate în baza de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă, documentele necesare înscrierii în baza de date.

20 de cursuri, organizate
Formarea profesională este o măsură activă definitorie pentru desăvârşirea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ştiut fiind faptul că prin asigurarea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale ale şomerilor se ating, concomitent, două obiective specifice: satisfacerea cererilor imediate pe piaţa muncii şi creşterea şanselor de ocupare în muncă a şomerilor.
“De la începutul anului şi până în prezent, au fost organizate 20 de cursuri de recalificare în ocupaţiile de agent de securitate, lucrător în comerţ, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, operator calculator, bucătar, contabil, competenţe germană, comunicare în limba engleză, cameristă, fasonator mecanic. Acestea au fost derulate în: Târgu-Jiu, Turceni, Târgu-Cărbuneşti, Roşia de Amaradia, fiind cuprinse un număr de 450 de persoane, care beneficiază gratuit de serviciile de formare profesională, din care 403 sunt şomeri şi 47 deţinuţi ai Penitenciarului Târgu-Jiu. În cursurile de formare profesională au fost cuprinse persoane aparţinând unor grupuri cu acces mai dificil pe piaţa forţei de muncă, precum şi persoane care au beneficiat de gratuitate în baza prevederilor Legii nr. 76/2002 modificată şi completată, dintre care menţionăm: 179 persoane din mediul rural; o persoană post-instituţionalizată; 30 persoane aflate în detenţie; două persoane de etnie rromă; cinci persoane eliberate din detenţie”, se arată în raportul emis de AJOFM Gorj.
În primele cinci luni ale anului curent, au fost încadraţi un număr de 256 de şomeri absolvenţi de cursuri din totalul de 400 prognozat pentru 2015, iar din acest punct de vedere, AJOFM Gorj are planul de ocupare în urma formării realizat în proporţie de 64%. Planul de formare profesională pentru anul acesta prevede organizarea unui număr de 45 de cursuri la care ar urma să fie cuprinse 1.079 de persoane, din acestea 954 fiind şomeri şi 125 deţinuţi din Penitenciarul Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here