370 de sentinţe pentru munca în folosul comunităţii, emise de instanţă

583

Zeci de sentinţe definitive sunt emise anual de Judecătoria Târgu-Jiu pentru târgujienii care nu şi-au plătit amenzile, sentinţe prin care s-a dispus efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii. În ultimii ani, duse la capăt şi puse în aplicare au fost doar 88 de sentinţe, fiind întâmpinate probleme în identificarea domiciliilor contravenienţilor.

În prezent, circa 370 de astfel de dosare sunt în lucru în cadrul Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, iar 88 de târgujieni au pus în aplicare în totalitate aceste sentinţe, efectuându-şi numărul aferent de ore de muncă în folosul comunităţii. Acest lucru a fost făcut public de către Mariana Budulan, şefa DPV Târgu-Jiu, în cadrul unei conferinţe de presă.
“Avem 370 de dosare adică sentinţe pronunţate din anul 2011 încoace, au fost realizate 88 de mandate. Ne merge destul de greu şi aici, nu doar la încasarea amenzilor de circulaţie, deoarece dacă nu pot fi identificaţi şi citaţi, dosarele întocmite de noi nu au finalitate. Contravenienţii ştiu că nu există posibilitatea de a face muncă în folosul comunităţii decât în baza unui mandat, iar acel mandat nu se dă decât dacă au luat la cunoştinţă că sunt citaţi şi s-a dat o sentinţă. Vedem practic că rezultatul muncii noastre nu are finalitate. Noi ne-am fi dorit ca din cele 370 de dosare, măcar 300 să fie finalizate, adică 300 de persoane să vină să execute mandatele”, a declarat Mariana Budulan, directorul DPV Târgu-Jiu.
Cei care sunt condamnaţi pentru a presta activităţi în folosul comunităţii o pot face, în domeniile de salubritate, confecţii metalice, întreţinere parcuri şi zone verzi, reparaţii şi întreţinere de străzi. Cei ale căror pedepse cu închisoarea sunt transformate în ore de lucru în folosul comunităţii vor fi nevoiţi să măture străzi, să ajute la desfiinţarea depozitelor de gunoaie necontrolate, să repare bănci şi coşuri de gunoi, să planteze flori, să cosească iarba, să se implice în decolmatarea şanţurilor şi a rigolelor, să monteze pavele şi borduri, să efectueze plombări ale asfalturilor. În cazul în care “inculpaţii” au posibilitatea să execute sancţiunea în fiecare zi lucrătoare, vor executa opt ore de muncă pe zi. De altfel, în cazul contravenientului care este înscris la o unitate de învăţământ sau lucrează, el va executa între una şi trei ore de muncă pe zi în folosul comunităţii pe parcursul zilelor lucrătoare, sau 6 – 8 ore în cele nelucrătoare.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here