30 septembrie, ultima “verificare” la cererile pe suprafaţa agricolă

565

Inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj au ca termen de finalizare al controalelor la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru campania 2014 data de 30 septembrie. Inspectorii APIA Gorj au primit o mână de ajutor în cazul acestor controale, din partea colegilor din judeţele Teleorman, Olt, Dolj şi Vâlcea.

Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control şi realizarea următoarelor acţiuni: Verificarea tipului culturii/culturilor de pe o anumită parcelă agricolă inclusă în solicitarea de plăţi directe; Identificarea limitelor culturii sau limitele terenului agricol şi măsurarea suprafeţelor eligibile ale parcelelor agricole; Verificarea dacă parcela este utilizată în scopuri agricole; Verificarea respectării condițiilor de ecocondiţionalitate şi evaluarea condiţiilor de înfiinţare a culturilor; Măsurarea suprafeţelelor ce nu sunt eligibile SAPS în cadrul parcelei agricole.
Ecocondiţionalitatea cuprinde trei arii: bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor fitosanitare. Potrivit art. 6 (1) al Regulamentului CE nr. 73/2009, “Statele membre se asigură că toate terenurile agricole, în special cele care nu mai sunt exploatate în scopul producţiei, sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. Statele membre definesc, la nivel naţional sau regional, cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), în baza cadrului stabilit în Anexa III, ţinând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condiţiile pedologice şi climatice, de tipurile de exploataţii existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotaţia culturilor, de practicile agricole şi de structura exploataţiilor”.
Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR), cuprinse în Anexa II din Regulamentul CE 73/2009, potrivit art. 5 (1) al aceluiaşi regulament, sunt transpuse în legislaţia naţională prin Ordinul MADR/MMP/ANSVSA nr. 187/2155/42 din 2011 pentru aprobarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România;
Cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor fitosanitare ce trebuie respectate de fermierii care solicită plăţi de agromediu, conform prevederilor art. 19, alin.1 din Regulamentul (CE) nr. 65/2011 şi ale art. 39, alin.3 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, au fost stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, versiunea consolidată decembrie 2012.
Plăţile de agro-mediu (A.M.) vor fi acordate fermierilor care şi-au asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii şi cerinţele specifice aferente unuia sau mai multor pachete disponibile pentru care aplică pe suprafaţa pe care solicită sprijinul, pentru o perioadă de 5 ani sau 6 ani de la data semnării angajamentului, în condiţiile extinderii angajamentului şi pentru campania 2014.

APIA 4Angajamente respectate
Suprafaţa solicitată în cererea de plată pentru măsura 214 Plaţi pe agro-mediu pentru pachetele P1, P2 şi P4, obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani (6 ani), respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcelă – categorie de folosinţă – suprafaţă). Aplicanții pentru pachetul P4 (culturi verzi) pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţa declarată în primul an de angajament.
Fermierul are obligaţia de a completa şi semna în caietul de agromediu declarația privind respectarea cerințelor minime pe toată suprafața exploatației, pe toată durata celor cinci/şase ani de la data semnării angajamentului şi că va completa şi actualiza cu date reale caietul de agromediu.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.