Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj continuă primirea dosarelor din partea agricultorilor gorjeni care solicită sprijinul financiar pentru cultivatorii de tomate în spaţii protejate. Guvernul oferă 3.000 euro pe an celor care cultivă roşii pe o suprafaţă de minim 1.000 mp.
Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj, în judeţul nostru există aproximativ 40 de posibili legumicultori care ar putea beneficia de schema de minimis destinată cultivatorilor de tomate, lansată recent de Guvernul României. Până marţi dimineaţă, la sediul DAJ Gorj, erau depuse 30 de dosare complete pentru solicitarea acestui ajutor financiar. “Până acum, un număr de 30 de cultivatori de tomate şi-au depus dosarele aferente în vederea obţinerii sprijinului financiar. Sunt mulţi agricultori care întâmpină probleme în ceea ce priveşte documentaţia pentru întocmirea dosarului. Astfel, noi mai aşteptăm să se prezinte încă 7 potenţiali beneficiari care ne-au anunţat că ar dori accesarea măsurii încă mai au de clarificat mici probleme cu documentaţia. Cei 30 de agricultori care deja au solicitat sprijinul financiar lansat de Guvern sunt din localităţile componente municipiului Târgu-Jiu precum Slobozia şi Romaneşti, dar şi din următoarele comune: Aninoasa, Dăneşti, Stoina, Drăguţeşti, Bengeşti-Ciocadia, Băleşti, Căpreni, Motru, Bumbeşti-Piţic, Muşeteşti, Mătăsari, Teleşti, Ioneşti, Turceni, Bâlteni şi Crasna”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul executiv al DAJ Gorj.
Pentru a accesa ajutorul de minimis, fermierii trebuie să depună o cerere-tip la DAJ Gorj, aceasta urmând a fi însoţită de copia buletinului de identitate, copie a atestatului de producător, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dovada contului bancar, adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol şi suprafaţa de teren utilizată de solicitant în 2017 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Schema de minimis destinată producătorilor de tomate în spaţii protejate (sere, solarii) prevede acordarea sumei de 3.000 euro pentru producerea de tomate pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Izabella Molnar