Autorităţile locale târgujiene continuă strategia de adăpostire a câinilor fără stăpân, de adopţie şi de adunare a patrupedelor de pe domeniul public, în scopul micşorării incidentelor în care cetăţenii au ajuns la unităţile medicale fiind atacaţi de câinii agresivi.
Câinii agresivi încă mai atacă oameni în municipiul Târgu-Jiu în ciuda eforturilor depuse de autorităţile locale de minimizare a numărului câinilor fără stăpâni aflaţi pe străzi.
“Din datele oficiale pe care le avem de la Direcţia de Sănătate Publică, numărul cetăţenilor muşcaţi de câini în municipiul Târgu-Jiu în 2014 a scăzut cu 20%. Totuşi, foarte multe incidente se întâmplă în gospodăriile proprii. În vizorul nostru sunt în primul rând şcolile, precum şi celelalte unităţi administrative foarte frecventate, pentru ca să nu fie atacaţi copiii sau oamenii bătrâni, ce nu se pot apăra. Potrivit unei analize pe ultimele şase luni furnizată de Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, din iulie şi până în decembrie 2014, la câinii fără stăpâni au fost înregistrate mai puţine cazuri decât la muşcăturile din propriile gospodării. Astfel putem vorbi despre un număr de 53 de oameni muşcaţi pe domeniul public din municipiul Târgu-Jiu şi de alte 183 de cazuri care au ajuns la medic în urma atacării de către câinii din gospodărie”, a declarat Alexandru Zaharia, şeful Edilitara Public.
Microcipări în cazul adopţiilor
Anul trecut, Centrul Canin, care funcţionează în subordinea Primăriei Târgu-Jiu din anul 2009 încoace, a reuşit să dea spre adopţie 229 de patrupede, iar din acestea 99 au fost microcipate în urma noii legislaţii care intră în vigoare în vara lui 2014. “În 2014, 351 de câini au fost capturaţi la nivel de municipiu, adoptaţi au fost 229 din care 128 au fost sterilizaţi, iar adoptaţi şi microcipaţi 99 şi asta, deoarece abia din iunie 2014, microciparea a fost obligatorie. Acum, în Centrul Canin se află adăpostiţi 380 de câini. Prezenţa câinilor fără stăpân pe domeniul public sa datorează abandonului dar şi nesupravegherii câinilor de stăpâni. Sperăm ca odată cu finalizarea procesului de microcipare să acţionăm mai bine pentru combaterea abandonului câinilor pe străzile municipiului. Pentru a evita cheltuirea banului public, anul trecut, am microcipat doar câinii care pleacă spre adopţie. Am cheltuit în medie 20 de lei pentru microciparea şi identificarea fiecărui câine care a fost dat spre adopţie de când a fost pusă în aplicare legislaţia privind microciparea”, a declarat Cristian Petcu, medic veterinar în cadrul Centrului Canin.
Campanie de sterilizare
Potrivit lui Cristian Petcu, în primăvara acestui an, în colaborare cu un ONG din Elveţia, la Târgu-Jiu va fi organizată o campanie de sterilizare pentru câinii cetăţenilor din municipiu: “Sterilizarea este o altă măsură pentru ca numărul câinilor de pe străzi să scadă. Anul trecut, am efectuat operaţiuni de sterilizare pentru 130 de patrupede, din care majoritatea erau femele. Pentru cetăţenii municipiului, vom organiza în primăvară, împreună cu un ONG din Elveţia, o campanie de sterilizare gratuită pentru proprietarii de câini din Târgu-Jiu. Am constatat că, de-a lungul anilor, nu a fost o participare mare la astfel de campanii. Acum vom vedea. Este bine de menţionat că se aplică amenzi dacă cei care adoptă îşi lasă apoi iar câinii pe străzi, valoarea acestora fiind între 2.000 şi 6.000 lei”.
Nou sediu pentru Centrul Canin
Conducerea societăţii din subordinea Primăriei, Edilitara Public SA, spune că în acest an sau, cel târziu, în 2016, Centrul Canin se va muta într-un sediu nou, deoarece zona unde se află în prezent este în plină dezvoltare. Responsabilii cu activitatea de ecarisaj din municipiu susţin că odată cu mutarea într-un nou sediu se va mări şi capacitatea padocului, iar costurile cu întreţinerea vor scădea. “La ora actuală, cu serviciul de ecarisaj cheltuim cam 6 miliarde de lei vechi pe an. Ne gândim să ne mutăm din actualul sediu de pe strada Termocentralei deoarece zona aceasta va fi modernizată. Sperăm să primim altă locaţie; vom solicita să se dubleze sau chiar tripleze capacitatea, ne vom stabili într-o altă zonă dar nu la o distanţă mai mare de 25 km de oraşul Târgu-Jiu unde să avem infrastructură şi tot ce ne trebuie. În cursul acestui an se vor face demersuri pentru a se muta din zonă. Intenţionăm să amenajăm un padoc cu costuri mai mici şi capacitate mult mai mare”, a declarat directorul Edilitara Public.
Lunar, cheltuielile cu întreţinerea Centrului Canin se ridică la aproape 50.000 lei. În această sumă intră cheltuielile cu salariile personalului, hrana patrupedelor, plata utilităţilor centrului, precum şi tratamentele, vaccinările şi sterilizările, adică întreaga gamă de asistenţă sanitar-veterinară pentru câinii de la padoc.
Izabella Molnar