210 gorjeni se judecă cu Casa de Pensii

482

Nemulţumiţi de veniturile pe care le au şi considerându-se nedreptăţiţi, numărul pensionarilor gorjeni care apelează la rezolvarea problemelor pe cale legală continuă să fie ridicat.

Rodica Ghimiş, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Gorj, spune că la ora actuală, instituţia se judecă cu un număr de 210 gorjeni, dosarele aflându-se pe rolul instanţelor de judecată de la nivelul judeţului nostru. „Instituția noastră a avut calitatea de pârâtă, iar pe rolul instanței de judecată au fost înregistrate contestații și cereri de chemare în judecată având ca obiect încadrarea în grupele de muncă, sporuri calculate la pensionare, dar şi încadrarea în diverse grade în urma bolilor profesionale”, a precizat Ghimiş.

7.000 de gorjeni au pensie socială
În timp ce unii pensionari cu pensii mai mari apelează la justiţie considerându-se nedreptăţiţi de întocmirea dosarelor de pensionare, există mii de gorjeni care îşi duc traiul cu pensia minimă, adică cu indemnizaţia socială de 350 lei. Potrivit directoarei Casei de Pensii Gorj, suma de 350 de lei, este singurul venit lunar din care supravieţuiesc cu greu un număr de 7.080 de bătrâni din judeţul nostru.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de documentele aferente, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub cel al pensiei sociale minime garantate. Indemnizaţia socială pentru pensionari se determină ca diferenţa între suma de 350 de lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plata. În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Pensia socială minimă garantată a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2009, începând cu 1 aprilie 2009. Conform prevederilor acestui act normativ, de la 1 aprilie 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei, şi de 350 de lei începând cu data de 1 octombrie 2009. Prin articolul 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar, sintagma „pensie socială minimă garantată” a fost înlocuită cu termenul de „indemnizaţie socială pentru pensionari”. Pentru anul curent, valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost menţinută la 350 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here