15 pensionari amnistiaţi fiscal la nivel judeţean

291

Aproape 21.000 de pensionari din toată ţara care figurează cu debite vor fi scutiţi de plata acestora potrivit legii privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii. Pentru restituirea banilor, pensionarii trebuie să depună cerere. La nivelul judeţului nostru, 15 pensionari sunt beneficiari ai acestei amnistii. “De la 1 noiembrie, 15 vârstnici din judeţ nu vor mai avea reţineri din pensii, în total, datoriile şterse ridicându-se la 29.226 de lei. Totodată şi banii reţinuţi de stat şi pe care noi n-am avut până acum posibilitatea să îi returnăm, vor fi înapoiaţi. Este vorba de o sumă totală de 2.083 lei, bani pe care nu am putut să îi restituim în octombrie. Toţi pensionarii care au dreptul prin lege să le fie şterse datoriile trebuie să depună o cerere la noi. Pentru cele 15 cazuri cărora li s-au şters datoriile la data de 1 noiembrie a.c., li s-au emis decizii de scutire de la plată, în care s-a precizat şi suma scutită”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Pensionarii care nu au beneficiat de prevederile legii amnistiei au avut drept cauză culpa debitorului. În această categorie sunt mai multe situaţii: declararea de către debitori a unor date care nu corespund realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale ori cu venituri din activităţi independente, precum şi neprezentarea la revizuirea medicală periodică a capacităţii de muncă. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat că persoanele care au depus documente false pentru a obţine pensie nu vor beneficia de amnistie fiscală. Legea amnistiei prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.
Potrivit Casei Naţionale de Pensii, Legea nr. 125/23.09.2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 700/24.09.2014, a intrat în vigoare la data de 01.10.2014. Legea prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here