121 de ani de la naşterea Ecaterinei Teodoroiu

544

Curtea Casei memoriale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu s-a umplut ieri de vizitatori veniţi să marcheze împlinirea a 121 de ani de la naşterea Eroinei de la Jiu în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Judeţean Gorj.

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” şi Colegiul Tehnic Motru, a organizat miercuri, 14 ianuarie, la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu o evocare istorică pentru a marca împlinirea a 121 de ani de la naşterea Eroinei de la Jiu. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, elevi, profesori şi oameni de cultură. ,,Comemorăm azi 121 ani de la nașterea eroinei noastre, Ecaterinei Teodoroiu. Eu am scris si o carte biografică despre Ecaterina Teodoroiu. Am avut norocul să calc teritoriul Moldovei, acolo unde Ecaterina a luptat și a căzut în luptă. Acolo, mai exact la Brăila, este singura școala care îi poartă numele din afara județului Gorj, și locul unde personalitățile din Gorj sunt foarte apreciate. Ecaterina Teodoriu este doamna cea mai cunoscută a României.

10918787_770076283084381_1997645343_oA pierit la 23 de ani în timp ce își comanda soldații în linia I a frontului”, a spus publicistul Dorin Brozbă. ,,Suntem prezenți aici cu un grup de elevi pentru a sărbători 121 de ani de la nașterea eroinei de la Jiu, al cărui nume este purtat și de școala noastră. Elevii au fost foarte bucuroși pentru că au fost invitați, am venit cu plăcere și cu drag pentru a o sărbători pe cea datorită căreia noi încă mai suntem aici”, a spus şi Ramona Petrică, profesor în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Ecaterina Teodoroiu s-a născut la 14 ianuarie 1894 în comuna Vădeni, aflată astăzi în componenţa municipiului Târgu-Jiu, fiind cel de-al treilea copil din cei opt ai familiei Vasile şi Elena Toderoiu. Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina participă pe front ca soră medicală. După moartea fratelui ei, Nicolae, căzut pe front, Ecaterina decide că trebuie să slujească țara în locul lui. În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternică ofensivă inamică, iar Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. Ecaterina este răsplătită pentru curaj cu diferite distincții militare și ridicată la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie. La 22 august 1917 a avut loc bătălia de la Varnița și Muncelu. În cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. A fost împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!” A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea. Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu-Jiu în mormântul monument din centrul municipiului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.