O bolnavă din Runcu, pusă să aștepte un an și jumătate pentru un RMN gratuit

967

Lista de așteptare pentru un examen RMN la Spitalul de Urgență Târgu-Jiu a depășit 1000 de solicitări, unii pacienți făcând cereri, chiar în urmă cu aproape doi ani, pentru a face examinarea imagistică prin rezonanță magnetică, la recomandarea medicului specialist. Este și cazul unei bolnave cu grave probleme la coloană, din comuna Runcu, care s-a înscris pe lista de așteptare pentru un RMN gratuit, la laboratorul privat din incinta Spitalului Județean de Urgență, în august 2015, ca să fie programată pentru examinarea în cauză abia în martie 2017.

Unicul laborator de imagistică prin rezonanță magnetică din județul Gorj este suprasolicitat, bolnavii așteptând chiar de la începutul lui 2015 pentru a beneficia, gratuit prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigația medicală în cauză. Lista de așteptare depășește 1000 de persoane, septembrie nefiind una de vârf la acest capitol dacă ne gândim că au fost luni când chiar și 1200 de bolnavi așteptau o programare pentru un RMN. Zilnic în acest laborator se efectuează peste 15 examinări, sub supravegherea a doi medici specialiști.
DSC_0001“Din păcate, nu putem prioritiza pacienții aflați pe lista de așteptare, indiferent de bolile de care suferă, deoarece sunt peste 1000 de persoane care așteaptă pentru un RMN, mulți solicitând o astfel de investigație compensată prin Casa de Asigurări de peste un an de zile. Noi îi sunăm zilnic pe cei care ajung la rând, dar mulți renunță pe parcurs, perioada de așteptare fiind foarte lungă. Unii se internează în spital și încearcă pe calea asta să ajungă mai repede la RMN, noi realizând pentru pacienții unității medicale 5 astfel de investigații zilnic. Așteptarea este lungă și pentru că fondurile de la Casa de Asigurări se finalizează în primele zile din lună, fiind foarte puține. Solicitanții sunt ca atare nemulțumiți, dar, din păcate, nu putem să-i ajutăm cu mai mult”, a declarat, directorul laboratorului din cadrul SJU Târgu-Jiu, Cristi Paicu.

A așteptat deja un an
Pe lunga listă de așteptare se află și o bolnavă din comuna Runcu, care așteaptă din 21 august 2015 DSC_0009pentru această investigație medicală suportată de Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, dar a fost programată pentru examinarea coloanei vertebrale abia în 2017.
Maria Rostogolea, în vârstă de 58 de ani, a suportat în ultimii ani cinci intervenții chirurgicale pe coloana vertebrală pe care i-au fost fixate și șuruburi, femeia suferind de sindrom de coadă de cal, stenoză de canal cervical, polidiscopatie dorsolombară bilaterală și lacunarism cerebral. La recomandarea medicului specialist, pacienta fiind internată de mai multe ori în spitalul din Târgu-Jiu, aceasta ar trebui să facă un RMN, pentru că bolile femeii s-au agravat, aceasta mișcându-și cu greu și mâna dreaptă și ajungând să se deplaseze, permanent, în cârje și cu guler cervical. În ciuda faptului că s-a adresat laboratorului privat din cadrul unității medicale, aflat sub contract cu Casa de Asigurări, pentru efectuarea examinării RMN, pe bază de trimitere de la medicul specialist, pacienta a fost trecută doar pe lista de așteptare pentru examinarea gratuită. Luna trecută, s-a împlinit un an de când Maria Rostogolea așteaptă să i se facă RMN-ul în cauză, dar poziția sa pe lista de așteptare îi oferă întâietate la efectuarea analizei respective abia în luna martie.
“Aștept de mai bine de un an de zile pentru acest RMN, suportat din fondurile asigurărilor de sănătate, dar văd că nu am nicio șansă să mi se facă investigația care îmi poate salva viața. Cei de la laboratorul RMN mi-au comunicat că abia în luna martie 2017, adică la aproape doi ani de la înscrierea mea în lista de așteptare, pot să fac investigația gratuit. Este o aberație atâta timp cât o viață am plătit și plătesc asigurări de sănătate, și am probleme de sănătate fără să fie implicată în vreun accident”, a declarat Maria Rostogolea.

Trei pensii puse deoparte pentru un RMN
Bolnava ar putea să beneficieze totuși de un RMN doar contra cost, investigația de imagistică medicală DSC_0010urmând să o coste 1200 de lei. Femeia susține însă că i-ar fi imposibil să plătească acest preț din pensia de doar 620 de lei lunar din care își cumpără însă numai medicamente și peste 250 de lei. Pentru a plăti RMN-ul, Maria Rostogolea ar trebui să strângă cel puțin trei pensii, în trei luni ea neputând decât să-și cumpere medicamentele necesare, dar nu și hrana.
“Îmi este imposibil din pensia lunară să mai și economisesc pentru a plăti un serviciu medical la care, prin lege, am dreptul în mod gratuit, urmare a achitării de către mine, în mod corect, a asigurării de sănătate. Am vorbit, în schimb, la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, explicându-le situația mea, dar mi s-a răspuns că dânșii nu au ce face, deoarece firma care deține RMN-ul își justifică lunar fondurile primite de la această instituție”, a specificat bolnava, subliniind că a beneficiat până acum de două trimiteri la RMN care au expirat în perioada de așteptare.
Anamaria STOICA

Bugetele acordate de Casa de Asigurări de Sănătate Gorj pentru serviciile paraclinice, în care se încadrează și cele de RMN, au crescut totuși în ultimii 2 ani cu peste 30%, de la 430 de lei la 600. Odată cu aceste majorări, s-a majorat însă şi numărul asiguraţilor care beneficiază de investigaţii ce ţin de imagistică. Contravaloarea unui examen cu ajutorul aparatului RMN sau Computerului Tomograf, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu porneşte de la 350 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Nu mergeti la vot.Atata timp cat acesti politicieni nu urmaresc decat interesul personal nu reprezinta tara.Au mers la vot zeci de milioane de oameni care au spus da pentru reducerea numarului de parlamentari dar acesti politicieni au votat in sedinta ca nu sunt de acord cu tara,deci nu ne reprezinta.Nu votati oameni buni,au votat pensii speciale pentru ei si noi murim in spitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here