„Brâncuşiana 2012” şi-a închis porţile

445

Vineri, 24 august 2012, s-a încheiat ce-a de-a zecea ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2012”. La festivitatea de închidere a evenimentului au participat reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, critici de artă, oameni de cultură, jurnalişti şi nu numai. Cele opt lucrări realizate în cadrul simpozionului din acest an vor fi expuse pe Insuliţă.

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2012” s-a desfăşurat în perioada 1-24 august 2012. Deşi, în această perioadă, temperaturile au urcat destul de mult în termometre, artiştii au îndurat cu stoicism condiţiile atmosferice şi au reuşit să realizeze opt opere care au primit aprecierile celor prezenţi. Închiderea oficială a simpozionului a avut loc vineri, 24 august. „Închidem astăzi cea de-a X-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2012”. Mă bucur să văd printre invitaţi oaspeţi dragi ai Târgu-Jiului, reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, personalităţi din domeniul Culturii, a căror prezenţă şi opinie validează o astfel de manifestare. (…) cu atât mai mult este de apreciat efortul sculptorilor, cu cât în această perioadă au fost şi temperaturi foarte ridicate la Târgu-Jiu. De-a lungul celor zece ediţii ale Simpozionului de Sculptură, peisajul urban al Târgu-Jiului, patrimoniul său cultural s-a îmbogăţit şi înnobilat cu o serie de lucrări aparţinând unor artişti consacraţi sau aflaţi în perioada de debut. Faptul că la fiecare ediţie am avut oaspeţi din diverse ţări ale lumii a contribuit şi contribuie în mod substanţial la deschiderea municipiului nostru şi a Gorjului spre spaţiile culturale de pe alte continente. În numele Consiliului Local şi al Primăriei Târgu-Jiu mulţumim tuturor participanţilor pentru profesionalismul şi seriozitatea de care au dat dovadă şi îi asigurăm că în calitate de organizatori vom identifica cele mai potrivite amplasamente pentru aceste opere din marmură, acolo unde târgujienii şi nu numai ei să le poată admira în anii ce vor urma”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu.

Geneza – temă regăsită în operele realizate
Criticul de artă Mălina Conţu a vorbit despre fiecare operă în parte, apreciind că, deşi organizatorii nu au impus o anumită temă la ediţia din acest an, toate operele au avut o temă comună: geneza. „Văzând aceste lucrări şi în urma discuţiei cu autorii lor, am constatat că în ciuda absenţei unei teme pentru acest simpozion, toate lucrările sunt legate de moştenirea şi memoria celui care a fost Constantin Brâncuşi. Pot să spun că între cele opt lucrări, toate sunt, într-un fel, legate de un demers pe care Brâncuşi l-a susţinut, un demers cu care marele sculptor a revoluţionat sculptura mondială; este vorba de acea încercare de a ajunge la esenţă, la lucrurile simple, acel considerent că lucrurile simple exprimă mai bine decât absolut orice descriptivul, ceea ce este, într-un fel, esenţa mesajului artei. Tot în urma discuţiilor cu sculptorii care au muncit la aceste opere timp de trei săptămâni am înţeles că această căutare a esenţei se regăseşte în primul rând în temele pe care ei şi le-au ales, făcând referire la geneză”, a explicat criticul de artă Mălina Conţu.
În final, toţi sculptorii au primit diplome, bani şi suveniruri care să le amintească de municipiul nostru şi de participarea lor la cea de-a zecea ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2012”.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.