„Aurora” la Cannes

524

cristi-puiu-ovidiu-dumitru-matiuRomânii sunt reprezentaţi cu cinste la Festivalul de Film de la Cannes. La proiecţia filmului „Aurora” sala a fost plină până la refuz. Impresiile şi reacţiile în urma vizionării ne-au fost transmise de corespondentul nostru la Cannes, Alice Kanterian.

După mult-aclamatul lungmetraj al lui Cristi Puiu, „Moartea lui Lăzărescu”, iată-l pe cel de-al treilea: „Aurora”. Premiera filmului „Aurora” a avut loc pe 14 mai , la Cannes în secţiunea “Un Certain Regard”, în prezenţa regizorului şi a întregii echipe de filmare. „Acesta a fost mai mult sau mai puţin fasonul lui Puiu de prezentare a filmului la primul screening pentru jurnalişti. Tăcut, o persoană reţinută şi dificilă, Puiu a rămas tot „puiu” şi 90% coincide cu personajul principal. Un film inteligent, dar care îţi impune răbdare timp de trei ore”, mărturiseşte Alice Kanterian. Despre „Aurora”, Alice spune: „încă de la început suntem cuceriţi de personaje, dar nu aflăm foarte mult despre ele; este vorba despre o punere în scenă care nu ne face chiar să stăm cu sufletul la gură tot timpul, ca la „Moartea ui Lăzărescu”, dar care reuşeşte să reţină atenţia publicului pe un parcurs de trei ore. Finalul este foarte bine interpretat şi regizat”.

„Aurora”, bazat pe un fapt real

Scenariul filmului „Aurora” se bazează pe un fapt real. Este vorba de un caz de omor comis în Capitală. Cristi Puiu auzind despre întâmplare de la un prieten, captivat fiind de motivele de omucidere, schimbă decorul şi adaptează subiectul pentru cinematografie. Despre acţiunea din „Aurora”, Alice Kanterian susţine că „filmul reuşeşte să ne transforme în spectatori complici ai personajului principal, care nu are încredere în nimeni, fiind o persoană bolnavă mental şi fizic, ce ne lasă să-l acompaniem pe străzile oraşului. Bărbatul traversează oraşul, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă. El are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpânit de gânduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut”. Modul în care Cristi Puiu a ales să spună povestea este inteligent. Ne dă unele informaţii, dar ne şi ascunde unele lucruri, pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat la final. Umorul lui este contagios, aplicat cu delicateţe, banalizând şi criticând viaţa cotidiană şi regulile impuse.

Distribuţia filmului îi include pe: Clara Vodă, Constantin Diţă, Gelu Colceag, Valentin Popescu, Valeria Seciu, Catrinel Dumitrescu, dar şi pe fiica (Ileana) şi pe fratele cineastului, Iulian Puiu.

Minodora Sucea şi Alice Kanterian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.