“Simpozionul Vasile Blendea”, la prima ediţie – Expoziţii de fotografii şi amintiri la Şcoala Generală Peştişani

557

DSCN0840 - 2Cum astăzi, 17 noiembrie, se-mplinesc cinci ani trişti, fără zâmbetul omului care a fost artistul fotograf Vasile Blendea, sâmbătă a avut loc prima ediţie a Simpozionului ce-i poartă numele.

Şi unde puteam să-l comemorăm decât la Peştişani, localitatea în care văzuse lumina zilei, la o aruncătură de băţ de Hobiţa marelui C. Brâncuşi. Ne-am gândit să-i creionăm un portret viu, ticluit din rememorări. Am găsit înţelegere la directorul Şcolii generale Peştişani, distinsul prof. Ionel Pavel, manager care a avut o mare contribuţie la organizare şi reuşita manifestării culturale aflată la debut.

DSCN0845 - 1Gânduri despre Sile

Începutul timid şi lipsa unor sponsori, deocamdată, ne-au obligat să nu acordăm Simpozionului o largă arie de cuprindere, una naţională, aşa cum ar fi meritat marele dispărut.

Desigur, mulţi intelectuali de marcă din Bucureşti şi din ţară ar fi răspuns, probabil, afirmativ invitaţiilor. Recunoaştem, nu le-am transmis decât gorjenilor de-acasă rugămintea de a onora comemorarea. Şi nici dintre aceştia nu au reuşit să vină toţi. Pictorul prof.univ.dr. Vasile Fuiorea, decan la Facultatea Arte Plastice a UCB Târgu-Jiu şi consătean cu artistul total Vasile Blendea, se afla la Bucureşti, în calitatea domniei sale de preşedinte al Filialei UAP Gorj. La fel, profesorii universitari Moise Bojincă, Nicolae Brânzan şi Ion Mocioi aveau cursuri la Facultatea de Ştiinţe Juridice, secţia învăţământ la distanţă. Bunul prieten al celui omagiat, poetul şi actorul George Drăghescu, avea repeţiţii la Teatrul “Elvira Godeanu”.

Totuşi, dintre aceştia, Nicolae Brânzan ne-a transmis nişte “Gânduri despre Vasile Blendea”, din care cităm: “De cele mai multe ori, cei rămaşi la vatră uită de fiii plecaţi departe pentru a-şi rostui existenţa, aşa cum a fost şi ilustrul nostru consătean Vasile Blendea. Din fericire, iată, la Peştişani, nu se întâmplă aşa ceva atâta vreme cât comunitatea îşi aduce aminte cu duioşie de acela care acum cinci ani, părăsea această lume, lăsând în urmă soţie şi copil, prieteni şi apropiaţi, cunoscuţi şi necunoscuţi, oameni care l-au preţuit pentru talentul său, pentru implicarea în viaţa literară, artistică, prin imortalizarea chipurilor, personalităţii şi atitudinii unor titani ai spiritualităţii.”

Fraţii lui Sile, beneficiarii generosului profesor Vasile Secotă

Cu mulţi ani înainte de marea trecere a artistului Vasile Blendea, Liceul “C. Brâncuşi” Peştişani, la care Vasile Secotă este profesor de limba şi literatura română, găzduise o expoziţie de fotografii a maestrului. Cum Sile Blendea a dăruit liceului o seamă dintre lucrările sale, Vasile Secotă le-a păstrat şi prezentat la Simpozion. Tăcutul profesor a mai avut inspiraţia de a salva de pe internet câteva fotografii de-ale lui Vasile Blendea, le-a printat, le-a plastifiat şi le-a oferit publicului într-o minunată expoziţie.

Sora dispărutului, Genoveva Lazăr, şi fratele mai mare, Ilie Blendea, ne-au onorat cu prezenţa şi cu amintirile lor. La final, cei doi au îndrăznit să ceară câte-o fotografie ca amintire. Iar generosul Vasile Secotă le-a îndeplinit dorinţa.

Venerabilul Lojii Masonice Hobiţa, Tănasie Lolescu – nelipsitul!

Sigur, dintre cei din Peştişani, au mai fost prezenţi consilierul local Constantin Fuiorea, un împătimit luptător pentru problemele oamenilor. Alţi consilieri locali, portocalii şi liberali ca şi primarul Florin Pavel, deşi fuseseră invitaţi, au strălucit prin absenţă. Deh, probabil că dacă s-ar fi organizat Simpozionul la vreo pensiune era altceva.

În schimb, oamenii serioşi, precum Tănasie Lolescu, fost primar 16 ani de zile al oraşului Motru, ne-a vorbit cu dragoste de cultură şi amintiri personale. Îl avusese drept ghid şi gazdă ospitalieră prin Televiziunea Română, cândva, pe maestrul ce scria cu lumină – Vasile Blendea, care-şi avea biroul la etajul VI. Înainte de a roboti la Radio România Actualităţi, unde l-a avut bun coleg şi amic pe Titu Stoichiţoiu. Cel care-a mediatizat “Simpozionul Vasile Blendea”, aşa cum a făcut-o şi “Gorjeanul”.

Amintiri şi “Blendisme”

Ne este greu să-i pomenim pe toţi cei care-au depănat amintiri despre cel omagiat şi comemorat. Poetul Ion Căpruciu ne-a încântat, realmente, iar prof. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni ne-a impresionat prin vastitatea culturii sale, mergând pe firul poveştilor sale de la Brâncuşi la Vasile Blendea şi trecând pe la pictorul de biserici şi poetul târgujian Iosif Keber. Pe care, cu poza lui Sile şi prezentarea lui Darie Novăceanu l-au publicat cu un grupaj de versuri în “Flacăra” redactorului şef Adrian Păunescu. În plus, ne-a mai scris pe loc, adică la cerere, şi un poem dedicat personalităţii artistului Sile Blendea.

Poeta şi eseista Luminiţa Berculescu a scris şi citit, ca-ntr-un cenaclu ad-hoc, două eseuri-amintiri, iar profesorul de geografie Alexandru Daviţoiu ne-a oferit o reală surpriză. O selecţiune de fotografii-amitiri dragi realizate de însuşi Vasile Blendea, la nunta domniei sale cu profesoara Ileana, realizate la Brădiceni, cu 51 de ani în urmă. Başca amintirile!

Mulţi dintre cei prezenţi au repovestit şi întâmplări hazlii create de însuşi artistul Vasile Blendea şi cunoscute de contemporani ca întâmplări hazlii, numite “Blendisme”. Care Blendisme” ar face un mare success de librărie când le vom tipări la Editura “Cuget Gorjan”.

Idei şi promisiuni

Mai toate însemnările scrise ori orale prezentate la “Simpozionul Vasile Blendea”, vor face obiectul unei posibile cărţi colective, scrise de cei care l-au cunoscut pe Sile. Am strâns o samă de idei despre felul cum vor trebui organizate ediţiile următoare, pe care le va găzdui tot Şcoala generală Peştişani, condusă strălucit de prof. Ionel Pavel, căruia-i mulţumim. Şcoală la care Vasile Blendea a fost şi profesor suplinitor de impusa limbă rusă, înainte de a-şi fi terminat studiile filologice la Universitatea din Bucureşti.

Unul dintre cei care i-a fost prieten apropiat lui Sile este poetul şi directorul general al Şcolii Populare de Artă Gorj, prof. Viorel Gârbaciu. Domnia sa era sâmbătă şi duminică membru al juriului la un festival organizat de Asociaţia “Grigore Leşe”, la Buzău. Ne-a promis că nu va lipsi la ediţia a doua şi va include “Simpozionul Vasile Blendea” în Agenda culturală a judeţului Gorj.

Vedere din Veneţia şi nu numai!

Soţii Vetuţa şi Geo Vâlcu au şi ei amintiri extrem de plăcute cu şi despre Vasile Blendea. Acela care l-a adus la Peştişani, prin 1973, pe poetul Adrian Păunescu, fost coleg de facultate cu Sile.

Mai toate evenimentele din viaţa lor – ale soţilor Vâlcu – s-au intersectat cu ale plinului de viaţă şi de umor, hâtrul incurabil Vasile Blendea. Păstrează o bogată corespondenţă cu acesta, iar din Italia, de la Veneţia, unde după ‘90 a avut o Expoziţie de fotografii cu şi despre Brâncuşi, autorul le-a expediat şi o vedere. Plus, dragostea şi stima de care făcea risipă.

Portrete grafice de Gogă Nicolcioiu-Nixon

Talentatul artist şi grafician local Gogă Nicolcioiu-Nixon a oferit portrete desenate de domnia sa celor care au prezentat comunicări. Tot el este şi acela care-a desenat pe un uriaş panou din polyester emblema Simpozionului.

O parte din desenele sale vor face obiectul unei expoziţii la ediţia a II-a, din 2011. Când vor putea expune şi artişti fotografi, sculptori în lemn sau talente locale recunoscute în arta icoanelor pe lemn.

Deie Domnul ca, după ce s-a început într-o sală de clasă arhiplină, la anul să trecem în fosta Sală de Festivităţi a Şcolii generale, care a mai fost cu ani în urmă a Şcolii de Meserii, condusă de “Sultanul” Dumitru Secotă, unde printre pedagogi a funcţionat şi Vasile Blendea, la fel ca şi Ion I. Blendea, Iovan Pavel şi Ionel Nistorescu, cu toţii viitori profesori.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.