“Redescoperă Gorjul, la final

498

Picture 008Autorităţile gorjene au finalizat proiectul „Redescoperă Gorjul”, evenimentul fiind prezentat pe larg ieri după-amiaza la Consiliul Judeţean. Proiectul în valoare de aproape 600 de mii de lei s-a implementat în baza contractului de finanţare nr. 995/10.11.2010, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Organism Intermediar pentru Turism, în numele şi pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Unitatea Administrativ – Teritorială Judeţul Gorj, în calitate de Beneficiar. Perioada de implementare a proiectului a fost de 18 luni.

În perioada de implementare a proiectului au fost realizate şi implementate activitățile prevăzute în proiect/cererea de finanțare. Au fost astfel realizate mai multe materiale de promovare a județului Gorj, materiale ce au fost realizate în conformitate cu prevederile Manualului de Identitate Vizuală pentru Programul Operațional Regional, pe baza avizelor de identitate vizuală, avize ce au fost emise de către Organismul Intermediar – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Direcţia Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism. De asemenea, a fost asigurată participarea la cinci târguri de turism, respectiv, Târgul de Turism Bacău, desfășurat în perioada 02-04.12.2011, Târgul de Turism al României, Bucureşti, desfășurat în perioada 15-18.03.2012, Târgul de Turism Touristică, Cluj-Napoca, desfășurat în perioada 23-25.03.2012, Târgul de Turism „Transylvania Tourism Fair”, Braşov, desfășurat în perioada 30.03-01.04.2012 şi Târgul de Turism Estival, Arad, desfășurat în perioada 19-22.04.2012. În cadrul aceluiaşi proiect a fost realizat evenimentul local „Săptămâna turismului Gorjean”, ce s-a desfăşurat în perioada 03-09.10.2011.

Vizibilitate mare pentru Gorj

Pe parcursul celor şapte zile au fost organizate spectacole folclorice, susţinute de ansambluri profesioniste și de amatori, de tarafuri tradiţionale, dar şi de orchestra de cameră a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Săptămâna turismului gorjean” s-a încheiat cu un seminar organizat în colaborare cu Universitatea ”Constantin Brâncuşi”, la care au participat studenţi, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai agenţilor economici din turism, oameni de cultură etc. Tema seminarului a fost: „Turismul gorjean – resurse şi alternative de dezvoltare”. Informații suplimentare despre oferta turistică a județului Gorj se pot afla consultând portalul www.gorj-turism.ro, unde sunt stocate date despre cultura tradițională, monumentele și siturile arheologice, arealele naturale, obiectivele de patrimoniu, traseele turistice, precum și alte evenimente cu caracter cultural, turistic, ecumenic etc. În urma implementării proiectului, valoarea totală a proiectului este de 575.286,36 lei, din care: Valoarea eligibilă a proiectului – 463.193,57 lei, 85% valoare eligibilă nerambursabilă FEDR – 393.714,53 lei, 13% valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 60.215,16 lei, 2 % co-finanţarea eligibilă a beneficiarului – 9.263,88 lei. Valoare TVA a proiectului a fost de 107.194,79 lei iar cea neeligibilă a fost de 4.898,00 lei. Proiectul a contribuit la îmbunătăţirea vizibilităţii judeţului Gorj ca destinaţie turistică atât prin participarea la târgurile de turism dar şi prin materialele de promovare realizate în cadrul proiectului, dar şi la atragerea unui număr semnificativ de turişti în judeţ. Creşterea numărului de turişti este un indicator indirect cu efect pe termen mediu şi lung aşa cum a fost prevăzut în cererea de finanţare, acesta urmând a fi monitorizat în buletinele statistice ce vor fi elaborate.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.