«Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi ape uzate din judeţul Gorj», un pas înainte la îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei

373

Peste puţin timp va fi oficiată punerea în funcţiune a noii staţii de epurare a apelor uzate din Târgu-Cărbuneşti. Aceasta urmează celei de la Bumbeşti-Jiu inaugurată la finele lui octombrie a anului ce a trecut. Ambele investiţii se vor constitui în paşi înainte la eforturile autorităţilor locale şi operatorului regional de apă-canal pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din comunităţile gorjene cuprinse în proiect.

De asemeni, demersurile prevăzute vor asigura atractivitatea necesară comunităţilor ca o condiţie de primă necesitate relansării economice şi a creeri de noi locuri de muncă. Toate acestea se constituie într-un bun prilej pentru a reaminti cititorilor Gorjeanului câteva puncte şi obiective ale planului de modernizare a reţelelor de utilităţi din Gorj, lucrări derulate în cadrul proiectului «Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi ape uzate în judeţul Gorj», demers cofinanţat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Valoarea totală a acestuia este de 322.592.032 lei (fără TVA) din care 83,36% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 12,75% finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, 1,96% contribuţia financiară de la bugetele locale şi 1,93% cofinanţare din fondul de întreţinere şi dezvoltare al Aparegio Gorj (sau leasing bancar). Punerea în practică a obiectivelor proiectului este asigurată de Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) structură ce funcţionează în cadrul operatorului regional de apă-canal SC Aparegio Gorj SA.
Obiectivul general al proiectului îl constituie în opinia realizatorilor îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă ale locuitorilor din perimetrul de dezvoltare al proiectului ce include aglomerările urbane Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Târgu-Cărbunesti şi Ţicleni. La nivelul comunităţilor reprezintă un pas important în cadrul reabilitării generale a infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare din regiunea localităţilor mai sus menţionate populaţia beneficiară a proiectului fiind estimată la 144.000 locuitori ai Gorjului.
Proiectul Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj derulat prin SC Aparegio Gorj SA în perioada 2008-2013 (cod CCI 2007RO161PR007) cuprinde 17 contracte din care 2 pentru asigurarea asistenţei tehnice, 3 pentru furnizarea echipamentului necesar investiţiilor şi 12 pentru lucrări de extindere şi îmbunătăţire a infrastructurii utilităţilor localităţilor gorjene mai sus menţionate. Implementarea cu succes a proiectului va asigura în opinia realizatorilor acestuia atractivitatea socială şi economică a aglomerărilor urbane menţionate ca o condiţie în lansarea creşterii economice şi a creării de noi locuri de muncă. De asemenea o măsură prealabilă creşterii economice şi a locurilor de muncă constă în asigurarea infrastructurii necesare dezvoltării mediului de afaceri, o infrastructură modernă si eficientă contribuind major la îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din perimetrele proiectului precum şi la dezvoltarea investiţiilor şi cresterea aportului sectorului privat.
O altă condiţie esenţială pentru succesul proiectului a fost şi va continua să fie obţinerea sprijinului şi înţelegerii comunităţilor locale cu privire la activităţile ce au fost sau urmează să fie executate şi sensibilizarea acestora privind importanţa şi impactul pozitiv al demersului prin avantajele obţinute prin implementarea programului: nivel de trai, confort, civilizaţie, etc.
Iată şi lucrările realizate în zona Târgu-Cărbuneşti aferente proiectului: reabilitare reţele de apă -10,2 km, reţele nou construite de apă – 2 km, reabilitare reţele de canalizare – 2,8 km şi bineînţeles construcţia noii staţii de epurare a oraşului echipată cu utilaje şi aparatură de ultimă generaţie ce urmează a fi dată în funcţiune.
Asistenţa financiară de care beneficiază operatorul regional SC Aparegio Gorj SA pentru întreg proiectul prezentat este acordată în baza Contractului de finanţare nr. 91952/28 noe 2008 prin POS Mediu până la finele acestui an comunităţile locale fiind ca şi până acum constant şi corect informate cu privire la stadiul lucrărilor şi eventualele inconveniente asociate lucrărilor specifice de construcţii desfăşurate în cadrul proiectului.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.