Zornăit vesel de cătuşe dinspre ICCJ – Surupăceanu cu “Buldotancul” în faţa magistraţilor

338

surupaceanuÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început iar, în această săptămână, judecarea procesului în care deputatul Mugurel Surupăceanu dar şi fostul director general al Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea

, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul ,,Buldotanc”. Întrebat despre înfăţişarea pe care trebuia să o aibă în faţa magistraţilor, Surupăceanu a evitat ieri răspunsul, anunţând că nu are semnal la telefon.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a fost trimis în judecată, pe 25 mai 2009, alături de mai mulţi foşti directori de la Complexul Energetic Turceni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu achiziţionarea, cu încălcarea prevederilor legale şi la un preţ supraevaluat, a unui utilaj nefolositor şi uzat. Potrivit unui comunicat al DNA, anul trecut, au mai fost trimişi în judecată, alături de Surupăceanu, şi Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, Silvică Boiangiu, director Direcţia investiţii, şi Ioan Viorel Vasile, fost director Direcţia comercială, în cadrul aceleiaşi instituţii, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei şi Sorin Buşan, fost administrator al societăţii comerciale Voron Trans, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Excepţia, neaprobată
Din cauza lui Mugurel Surupăceanu, devenit între timp deputat, dosarul ,,Buldotanc” a fost transferat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde inculpaţii au încercat să invoce recent o excepţie de neconstituţionalitate. Cererea lor nu a fost aprobată, deşi a suspendat, pentru o scurtă perioadă de timp, procesul. Marţi, acesta s-a reluat la aceiaşi instanţă, dar, deputatul Mugurel Surupăceanu, contactat telefonic de mai multe ori ieri, nu a explicat cum comentează acest aspect, motivând nu are semnal în Camera Deputaţilor. Chiar dacă a scăpat de întrebările incomode, deputatul Mugurel Surupăceanu nu poate spune acelaşi lucru despre dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.
Afacere oneroasă
Procurorii DNA au reţinut, de altfel că, în cursul anului 2007, inculpatul Mugurel Surupăceanu, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans, prin intermediul inculpatului Sorin Buşan impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Dumitru Cristea, cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani, pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional, tractor forestier, către CE Turceni. Suma de aproximativ 837.000 de lei, pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj, a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. Societatea Voron Trans nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar, în cursul anului 2006, a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier. Potrivit DNA, ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea, în calitate de director general, a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei investiţii şi achiziţii terenuri şi Direcţiei comerciale şi chiar a transmis datele necesare în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la Voron Trans. De asemenea, inculpatul a semnat şi aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei investiţii şi Achiziţii terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. Inculpatul a semnat şi aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei Voron Trans, fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice. În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi, de asemenea, a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului. La activităţile infracţionale au participat şi inculpaţii Boiangiu şi Vasile, în calitate de directori ai unor direcţii din cadrul complexului energetic Turceni.
Legături strânse Surupăceanu-Cristea
„Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru, comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie. Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 de lei achitată nelegal de complexul energetic Turceni către Voron Trans reprezintă un prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat”, mai spun procurorii. DNA subliniază că, din această sumă, aproape 587.000 de lei au fost transferaţi în contul Tutto Mobili, societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi. Procurorii susţin că pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume dintr-un cont în altul, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care Voron Trans a cumpărat de la Tutto Mobili un circular pentru formatizat, utilaj folosit în prelucrarea lemnului, în valoare de aproape 587.000 de lei. Anchetatorii mai arată că în realitate societatea nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată.
Pe timpul anchetei sechestrul pe averea lui Cristea, impus la un moment dat, a fost ridicat.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here