Ziua Recoltei, sărbătorită cu fast în pieţele din Târgu-Jiu

180

Devenită deja o sărbătoare tradiţională, Ziua Recoltei a fost marcată şi în acest an cu mare fast în pieţele din municipiul Târgu-Jiu. Vremea frumoasă a scos din case un număr foarte mare de persoane care au ales să-şi petreacă ziua de duminică într-un mod plăcut, participând la sărbătoarea recoltei. Autorităţile locale, judeţene, dar şi politicienii gorjeni s-au aflat în mijlocul cetăţenilor, socializând atât cu producătorii şi comercianţii, cât şi cu cetăţenii veniţi la distracţie şi la cumpărături. La crearea atmosferei de petrecere a contribuit din plin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, care i-a încântat de-a dreptul pe toţi participanţii la Ziua Recoltei.

Pieţele din municipiul nostru au fost în sărbătoare, ieri, când s-a desfăşurat Ziua Recoltei. Deşi în acest an seceta le-a dat bătăi de cap agricultorilor, fructele şi legumele expuse la Ziua Recoltei păreau scoase din reviste. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în Piaţa Centrală, acolo unde autorităţile locale şi judeţene, dar şi politicienii gorjeni, au stat de vorbă cu oamenii şi au admirat recolta din acest an. Toate mesele din piaţă au fost pline ochi de produse care mai de care mai atrăgătoare pentru potenţialii cumpărători. Nici producătorii nu s-au lăsat mai prejos, ispitindu-i pe participanţi cu produsele lor naturale.

Participare numeroasă
Datorită condiţiilor atmosferice ideale pentru o ieşire în aer liber, participarea la ediţia din acest an a Zilei Recoltei a fost una numeroasă, fapt remarcat şi de Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Târgu-Jiu. Acesta a declarat: „este o ediţie destul de bine organizată, mai ales că este şi o vreme foarte frumoasă. Mă bucur că târgujienii participă într-un număr destul de mare şi împreună sărbătorim pe cei care muncesc de dimineaţă până seara, astfel încât în pieţele din Târgu-Jiu să avem în permanenţă produse proaspete şi de calitate. Vom continua organizarea acestui eveniment pentru că, după cum se observă, târgujienilor le place un asemenea eveniment şi participă într-un număr destul de mare. Spre deosebire de anii anteriori, Dumnezeu este cu noi şi este un timp foarte frumos şi acest lucru contribuie la participarea cetăţenilor în număr foarte mare. A fost un an secetos, dar pe fondul crizei, oamenii se mişcă, muncesc şi caută să scoată un ban din comercializarea produselor agricole; chiar pentru mine este o surpriză destul de plăcută că la această ediţie sunt prezenţi în pieţele noastre foarte mulţi producători din jurul municipiului Târgu-Jiu”.

Autorităţile, în mijlocul cetăţenilor
Târgujienii care s-au aflat duminică în pieţele din Târgu-Jiu au avut posibilitatea de a da mâna şi a schimba câteva vorbe şi cu autorităţile, în mijlocul lor aflându-se şi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prefectul de Gorj, consilieri locali şi alţi politicieni. Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj a apreciat buna organizare a evenimentului, în anul dificil pe care l-au avut agricultorii: „Faptul că Ziua recoltei se organizează şi într-un an în care munca a fost destul de grea şi ineficientă, acesta nefiind tocmai propice, ca urmare a precipitaţiilor reduse, iată că participarea este numeroasă la evenimentul care înseamnă intrarea din anotimpul de muncă şi strângerea roadelor în hambare. Aceste momente sunt propice pentru a face o aprovizionare pentru iarnă. Este bine că se organizează anual Ziua Recoltei. Este şi un prilej prin care noi, cei care efemer avem aceste funcţii de răspundere, putem să stăm mai mult de vorbă cu oamenii, să vedem care sunt problemele cu care se confruntă ei; este o ocazie de socializare binevenită. Să dea Dumnezeu să fie mereu o zi de acest gen, plăcută, în care oamenii îşi mai descreţesc frunţile”.

Teodorescu: „Este primul an când particip în calitate de prefect”
Prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu s-a aflat la Ziua Recoltei pentru prima dată în calitate de prefect, el participând în toţi anii la sărbătoare, dar nu ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, cum s-a întâmplat de această dată. „Este primul an în care vin aici în calitate de prefect; până acum, în fiecare an am fost alături de autorităţile judeţene şi locale; din păcate, anul acesta am avut problema cu seceta şi intervenţia Guvernului de a acorda subvenţiile de minimis a fost o idee foarte bună. Să dea Dumnezeu ca anul viitor să fie o recoltă mai bogată, deoarece pentru noi, cei care suntem beneficiarii produselor pe care comercianţii şi producătorii le au este un lucru foarte important să avem fructe şi legume de calitate, dar şi pentru domniile lor este foarte important să aibă producţii cât mai mari şi să câştige cât mai mult din activităţile desfăşurate”, a mărturisit prefectul Teodorescu.

Atmosferă de sărbătoare
Manifestările organizate de Ziua recoltei au fost coordonate de reprezentanţii SC Edilitara Public SA. Cetăţenii din municipiu au avut ocazia să viziteze mai multe standuri, expoziţii cu legume, fructe, cu prezentare de flori, o expoziţie de maşini agricole, de produse specifice de toamnă sub denumirea de „cămara gospodarului”, cu posibilitatea să cumpere zacuscă, gemuri, compoturi, murături. În plus, pe scena amplasată în Piaţa Centrală au urcat dansatorii, orchestra şi soliştii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, care au întreţinut atmosfera de sărbătoare timp de câteva ore, spre bucuria participanţilor.
Ca de fiecare dată, s-au oferit şi premii, puse la dispoziţie de SC Edilitara Public SA., fiind premiat cel mai frumos stand atât din rândul producătorilor particulari. Târgujienii s-au arătat încântaţi de organizare şi au fost deosebit de bucuroşi că i-au avut în mijlocul lor pe cei ce conduc destinele municipiului şi judeţului. Autorităţile au promis că tradiţia sărbătoririi Zilei Recoltei se va menţine şi în anii viitori.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here