Ziua Paşaportului Românesc, sărbătorită şi în judeţul Gorj

305

marcel lungu facuta de mineServiciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) al judeţului Gorj a sărbătorit ieri Ziua Paşaportului Românesc, motiv pentru care a fost evocată evoluţia paşapoartelor, precum şi numărul celor eliberate la nivel judeţean de la an la an.

Un moment de referinţă în evoluţia istorică a paşaportului românesc l-a constituit promulgarea, la 19 martie 1912, de către regele Carol I, a primei legi moderne care se referea la paşapoarte, denumită Lege asupra paşapoartelor. Astfel, prin “Legea asupra paşapoartelor”, statul român introducea primele principii generale în privinţa paşapoartelor şi pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni. Şi la nivelul judeţului nostru, SPCEEPS, alături de Prefectura Gorj a sărbătorit Ziua Paşaportului Românesc. Marcel Romanescu, subprefectul de Gorj a declarat ieri că are numai aprecieri pozitive cu privire la activitatea judeţeană a SPCEEPS şi a celor 13 angajaţi de acolo.

Peste 70 de mii de cereri primite la Gorj

Cu această ocazie, Marcel Lungu, şeful SPCEEPS Gorj a prezentat un bilanţ al activităţii instituţiei. Astfel, în anul 2005 s-au înregistrat la nivel judeţean 15.721 de cereri de eliberare a paşapoartelor, în 2006 alte 18.614, 10.541 de cereri în 2007, 9.584 în 2008, 8.782 cereri primite în anul 2009, 7.817 s-au primit în 2010 şi 7.838 anul trecut. “În paralel cu soluţionarea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor, aplicăm şi măsuri restrictive împotriva celor cărora li s-a suspendat dreptul de liberă circulaţie în străinătate. Astfel, în 2007 s-au aplicat 106 restricţii, în 2008 alte 96, 111 în anul 2009, 149 un an mai târziu, iar în 2011 numărul restricţiilor a fost impus pe paşapoartele a 150 de pasaportgorjeni. Datorită sporirii încrederii cetăţenilor români în paşapoartele electronice numărul solicitărilor a crescut. În acest fel, dacă în anul 2010 au fost înregistrate un număr de 4.121 de cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice, în timp ce în 2011 s-au înregistrat cu 408 mai mult, rezultând o creştere de 9 procente”, a declarat şeful SPCEEPS Gorj.

Punct de lucru la Motru

Tot cu prilejul Zilei Paşaportului Românesc, subprefectul Marcel Romanescu, a anunţat faptul că s-au făcut demersuri pentru înfiinţarea unui punct de lucru în municipiul Motru. “Luna trecută am făcut demersurile pentru deschiderea unui punct de lucru la Motru. În urma discuţiilor avute cu primarul municipiului Motru, domnul comisar şef Lungu a făcut o deplasare la Motru, şi a identificat împreună cu primarul de acolo, o locaţie alături de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei. Astfel, după aprobările necesare pe care le vom primi de la Bucureşti, urmează să avem un punct de lucru în municipiul Motru”, a spus subprefectul judeţului Gorj. Marcel Lungu, şeful judeţean al SPCEEPS, a precizat legat de acest subiect că, în acest mod, serviciul pe care îl conduce se va apropia de cetăţeni şi va veni în sprijinul acestora: “Noi vrem să ne apropiem de cetăţeni, iar cei de la Motru să nu mai facă drumul până la Târgu-Jiu. Administraţia locală ne pune la dispoziţie spaţiul, iar noi de aici venim cu o staţie mobilă şi doi lucrători. Ne vom deplasa la Motru o dată pe săptămână şi vom prelua cererile doar pentru paşapoarte electronice, pentru că cele temporare se fac la sediul din Târgu-Jiu în două ore. După preluarea cererilor de la Motru, vom veni la Târgu-Jiu, descărcăm baza de date, le trimitem la confecţionat şi după ce vin de la Bucureşti, le vom duce la Motru”.

Izabella Plăstoi

Paşapoartele cu caracter temporar li se pot elibera foarte repede gorjenilor solicitanţi, în decurs de doar două ore, preţul lor fiind de 216 lei, şi au o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, din ziua depunerii cererii, acestea se eliberează în 14 zile lucrătoare deoarece sunt trimise de la Bucureşti spre confecţionare. Preţul unui paşaport electronic este de 276 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minori. Paşaportul electronic – care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document – permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. Programul de primiri şi eliberări paşapoarte al SPCEEPS Gorj este de luni până vineri între orele 08:30 – 16:30, cu excepţie miercurea, când orarul se prelungeşte până la 18:30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here