Ziua Naţională fără Tutun, marcată și la Gorj

373

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. La nivelul județului, activitățile derulate cu această ocazie au fost organizate de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj și partenerii locali tradiționali: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Crucea Roșie Română.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.
În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2018, O.M.S. a stabilit mesajul „Tutunul distruge inimi! Alege Sănătatea!“, mesaj ce va fi folosit și pentru marcarea Zilei Naționale Fără Tutun.
Pentru marcarea acestei zilei, la nivelul județului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj și partenerii locali tradiționali (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Crucea Roșie Română) vor desfășura următoarele acţiuni: activităţi de informare – educare – conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, pe grupe de vârstă (preșcolari, elevi, studenți ).
Activitățile se vor desfășura în rândul preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit “Mihai Eminescu” Târgu Jiu, elevilor de la Școala Gimnazială Nr.1 Rovinari, Colegiul Tehnic nr.2 Târgu Jiu, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davilla” Târgu-Jiu și Facultatea de Asistență Medicală Generală Târgu-Jiu din cadrul Universității“ Titu Maiorescu” București; o activitate de petrecere a timpului liber (organizarea de competiții sportive) în rândul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu; o activitate de informare – conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, precum și prezentarea cadrului legislativ în domeniu în rândul persoanelor vârstnice prezente la Centrul „Magnolia” din cadrul Direcţiei Publice de Protecție Socială Târgu Jiu.
De asemenea, la un post local de radio a fost difuzat spotul audio „Ce-ar fi dacă ai lăsa ţigările acasă ?”.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here