ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN, marcată la Gorj

164

17 NOIEMBRIE 2016 – Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asu pra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj va derula mai multe activități pentru celebrarea acestei zile.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte Ziua Naţională fără Tutun pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.

Activități derulate în Gorj
În această perioadă, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj va derula: activităţi de informare-educare-conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, pe grupe vârstă (preșcolari, elevi studenți). Activitățile se vor desfășura în rândul preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit ”Mihai Eminescu” Târgu-Jiu, elevilor de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic nr.2 Târgu-Jiu și studenților de la Facultatea de Asistență Medicală Generală Târgu Jiu din cadrul Universității “Titu Maiorescu” București; o activitate de petrecere a timpului liber (organizarea de competiții sportive) în rândul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu; o activitate de prezentare a legislației în domeniu, în parteneriat cu reprezentanții Poliției Municipiului Târgu-Jiu, Inspectoratului Județean de Jandarmi “Tudor Vladimirescu” Gorj și Poliției Locale Târgu Jiu în rândul persoanelor angajate la unitățile de alimentație publică.
De asemenea, la un post local de radio va fi difuzat spotul audio ”Ce-ar fi dacă ai lăsa ţigările acasă”?
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Șase milioane de oameni, uciși de tutun, anual
Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun: La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape șase milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de opt milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE). Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat. Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
Bolile, care determină cea mai mare mortalitate în România, sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here