Ziua Națională a Salvamontului, sărbătorită prin muncă

458

De peste 20 de ani, 1 August este Ziua Naţională a Salvamontului Românesc, zi pe care salvatorii montani şi-au fixat-o exact în perioada de vârf a sezonului turistic de vară, pentru a o sărbători doar prin muncă. În ţara noastră există 38 de structuri salvamont, 24 de servicii judeţene salvamont și 14 servicii locale în care activează cca 250 de salvatori montani angajaţi şi peste 500 de salvatori montani voluntari.

Mai mult sau mai puţin vizibilă, activitatea salvamontiştilor români, oficializată în ţara noastră din anul 1969, se desfăşoară în regim de urgenţă, non stop, indiferent de condiţiile din munte, de multe ori salvatorii fiind nevoiţi să se expună la aceleaşi riscuri care au determinat accidentele la care intervin.

Peste 4.500 de intervenții, în 2015
Priviţi, pe bună dreptate, ca singurii care au capacitatea profesională şi pregătirea necesară pentru a interveni în accidentele montane, salvamontiştii din ţara noastră au intervenit în anul 2015 la un număr de 4.536 de acţiuni de salvare în care au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.
De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurarea asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană. “Ca un exemplu, doar în ultimele zile ale săptămânii trecute salvamontiştii români au fost solicitaţi în peste 70 de acţiuni de salvare, cinci dintre ele fiind contorizate în dreptul salvamontiştilor gorjeni, recunoscuţi ca una dintre echipele cele mai bine organizate din ţara noastră”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.
Activitatea de salvare montană poate fi dată ca exemplu de mare succes în realizarea unei activităţi deosebit de dificile prin implicarea voluntarilor alături de cea a angajaţilor. Activitatea de salvare montană este desfăşurată cu sprijinul financiar al administraţiei judeţene, iar în oraşele sau staţiunile montane cu mare potenţial turistic şi cu cel al administraţiei publice locale.
Mindora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here