Ziua Mondială Fără Tutun, marcată de CPECA Gorj

398

În  fiecare an la data de 31 mai, Organizaţia  Mondială a Sănătăţii marchează ,,Ziua  Mondială Fără Tutun”, pentru a sublinia riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi  pentru a promova politicile sociale  de reducere a consumului, având în vedere că  fumatul este responsabil pentru  decesul a 10% din populaţia  adultă la nivel mondial. În această perioadă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj în parteneriat cu colaboratorii tradiţionali judeţeni desfăşoară activităţi de informare – educare – comunicare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun.

Pentru asigurarea continuităţii şi pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în acest an de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, tema Zilei Mondiale Fără Tutun este ,,Accize mai mari decese şi boli mai puţine!”. Agenţia Naţională Antidrog, ca instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a iniţia activităţi de informare şi sensibilizare asupra riscurilor asociate consumului de tutun.
În fiecare an, în această perioadă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog  Gorj în parteneriat cu colaboratorii tradiţionali judeţeni desfăşoară activităţi de informare – educare – comunicare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun. „Desfăşurăm activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la efectele  nocive ale consumului de tutun, în rândul preşcolarilor de la  Grădiniţa cu Program Prelungit „Mihai  Eminescu” din Târgu Jiu în cadrul proiectului ,,Copiii noştri cresc frumos!”; activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun desfăşurate la Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu” – Târgu Jiu în cadrul proiectului educaţional ,,Educaţie pentru Sănătate”; activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun desfăşurate în rândul elevilor de la Centrele de Tip Rezidenţial din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj; activităţi de petrecere a timpului liber – competiţii sportive, organizate  în pateneriat cu Clubul Sportiv Şcolar Târgu Jiu, în cadrul proiectului ,,Noi consumăm doar Sport!”. De asemenea, tot cu această ocazie avem şi simpozionul judeţean ,,Tutunul şi Sănătatea” organizat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj”, a explicat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul CPECA Gorj.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 31 mai „Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători. În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here