Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată la Spitalul de Pneumoftiziologie

291

spital dobritaAnual, la data de 24 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ca de fiecare dată, la nivelul judeţului nostru, această zi a fost marcată de cadrele medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Au fost organizate dezbateri şi informări ale pacienţilor şi familiilor acestora cu privire la această boală şi modalităţile de prevenire şi tratament.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este unica unitate spitalicească din judeţul Gorj angajată în lupta împotriva tuberculozei. De aceea, la nivelul acesteia s-a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, sărbătorită anul la data de 24 martie. „Având în vedere că în fiecare an, pe data de 24 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu, unica unitate spitalicească din judeţul Gorj angajată în lupta cu acest bacil necruţător, au fost organizate dezbateri şi informări ale pacienţilor şi familiilor acestora cu privire la această boală şi modalităţile de prevenire şi tratament”, precizează Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Tuberculoza, o boală gravă, dar tratabilă

Dacă în trecut tuberculoza era o boală incurabilă, în prezent aceasta se tratează, dar rămâne încă o problemă epidemiologică în aproape întreaga lume. Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. În general, un bolnav bacilifer cunoscut, care a început tratament anituberculos, este mai puţin contagios pentru persoanele din jur, decât bolnavul necunoscut. În 80% din cazuri, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boala curabilă. Prin urmare, în lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Anul acesta, „Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei” s-a desfăşurat sub sloganul: „Pentru o lume fără tuberculoză”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here