Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, în Gorj

206

În perioada 24 martie-10 aprilie 2014, se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj marchează această zi prin: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei; distribuirea de materiale informative specifice temei;  informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei.
Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.
Peste 95% din cazuri au apărut în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza se regăseşte printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. „În anul 2012, aproximativ 530 000 copii au fost diagnosticaţi cu TB, iar 74 000 copii au murit având drept cauzã tuberculoza. Deşi numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, există un semnal că obiectivele stabilite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii de a reduce numărul de cazuri de boală vor fi atinse şi după anul 2015”, menţionează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană.
România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual din această cauză.
„Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza”.

Mesajul Campaniei din acest an, derulată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este: „Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tubreculoza”. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj spune că „în acest an, Campania de luptă împotriva Tuberculozei urmăreşte toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TB 2011- 2015 şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii. Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei; distribuirea de materiale informative specifice temei; informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC”. Partenerii DSP Gorj în cadrul acestei campanii vor fi:  Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj; Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj; Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj; Reţeaua de asistenţă medicală comunitară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here