Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV, marcată la Gorj

483

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia. La nivelul municipiului Târgu-Jiu această zi este marcată prin informări.

În perioada 2011 – 2015, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „ŢINTA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA”. Până în 2013, SIDA a ucis mai mult de 36 de milioane de oameni din întreaga lume (1981-2012), devenind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial din istorie. În ciuda tratamentului antiretroviral, epidemia de SIDA afectează un număr estimat de 2 milioane de vieţi în fiecare an, dintre care aproximativ 270.000 sunt copii. Peste 16 milioane de alte persoane care sunt eligibile pentru ART sub noile orientări 2013 nu au acces la medicamente antiretrovirale. În 2013, aproximativ 63% dintre persoanele HIV-pozitive, cu vârste între 15 – 24 ani, sunt femei şi se înregistrează o reducere de 52% a cazurilor noi de infecţie cu HIV în rândul copiilor şi o reducere de 33% a cazurilor totale (adulţi şi copii) faţă de 2001, conform UNAIDS.
În România, în 2013: 12.273 persoane infectate HIV/SIDA erau în viaţă (19.261 total cumulativ, începând cu anul 1985), conform unui studiu efectuat de Institutul Matei Balş, dintre care: cazuri HIV/SIDA la copii 0 – 14 ani: 9.946 şi adulţi peste 14 ani: 9.315 cazuri. Totalul deceselor prin SIDA a fost de 6.367 cazuri.

Campanie de conştientizare
Campania din acest an îşi propune acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA. „Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Parteneri în realizarea campaniei: Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Crucea Roşie filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Direcţia judeţeană de Asistenţă Comunitară.
Activităţile propuse in perioada 2- 19 decembrie 2014: întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, informarea şi conştientizarea elevilor din cadrul unităţilor şcolare din municipiu Târgu-Jiu şi judeţ cu privire la HIV/SIDA, distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA şi prezentarea de filme tematice cu impact emoţional.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here